Zapri
Iskanje

Frančišek države G-8 poziva k energičnim ukrepom v boju proti revščini

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 06. 2013 / 14:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Frančišek države G-8 poziva k energičnim ukrepom v boju proti revščini

Vatikan je objavil papeževo pismo predsedniku britanske vlade Cameronu; srečanje držav G-8 na Severnem Irskem bi moralo prispevati k čim hitrejšem premirju v sirski državljanski vojni.
Dan pred današnjim začetkom vrha G-8 v Združenem kraljestvu je papež Frančišek udeležence pozval k odločnejšim korakom v boju proti revščini in nasilju. Tako naj bi omenjene države okrepile skupni boj proti talcem lakote, je sveti oče zapisal v pismu predsedniku britanske vlade Davidu Cameronu, ki so ga včeraj objavili v Vatikanu.

Tudi svetovni mir bi moral po papeževem mnenju igrati pomembno vlogo na programu zasedanja vrha G-8. Sveti oče je izrazil upanje, da bi srečanje prispevalo k čim hitrejšem premirju in k začetku skorajšnjih pogajanj med sprtimi stranmi v sirski državljanski vojni. Opozoril je tudi na zaščito žensk in otrok pred spolnim nasiljem na vojnih območjih. Ne glede na to, ali se borimo proti nasilju ali proti lakoti, je mir vedno temeljni pogoj za razrešitev večine težav.

V nadaljevanju je sveti oče poudaril, kako so trenutne gospodarske krize dokaz za to, da bi morale etične vrednote veljati tudi v gospodarstvu. Človek ‘ni zgolj nekakšen gospodarski dejavnik ali razpoložljiva dobrina, saj ima svojo bit in dostojanstvo, ki ga ni moč omejiti na gospodarsko preračunavanje’. Cilj gospodarstva in politike bi moral biti v tem, da človeku služi, ne pa da ga obvlada, je Frančišek opozoril britanskega premierja. Vsak posameznik bi moral biti v središču gospodarstva in politike, kajti človek je za oboje ‘najresničnejši in najglobji vir’.

Frančišek je s tem obenem odgovoril na pismo, ki mu ga je predsednik vlade poslal v začetku junija, v njem pa je poglavarju katoliške Cerkve predstavil osrednje programske točke današnjega in jutrišnjega vrha osmih najpomembnejših industrijskih držav v severnoirskem mestu Lough Erne. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske trenutno zaseda predsedniški položaj v omenjeni skupini.

Foto: news.va

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh