Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek in Tavadros poudarila tesen stik med obema Cerkvama

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 05. 2013 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek in Tavadros poudarila tesen stik med obema Cerkvama

Koptski papež-patriarh na obisku v Vatikanu; potrebna 'skupna prizadevanja za odpuščanje, mir in spravo v svetu'.

Papež Frančišek je poudaril ekumenska prizadevanja za edinost med katoliško in koptsko pravoslavno Cerkvijo. Verniki obeh Cerkva so med seboj povezani z zakramentom krsta, je sveti oče pojasnil med obiskom koptskega papeža patriarha Tavadrosa II. minuli petek v Vatikanu, med Cerkvama pa je vzpostavljen bratski in rodoviten odnos. Po besedah obeh sogovornikov si morata obe Cerkvi še naprej skupaj prizadevati za odpuščanje, mir in spravo v svetu.

Kot je pojasnil papež Frančišek, imajo kopti 'neprecenljivo dediščino mučencev, teologov, svetih menihov in vernih Kristusovih učencev'. Evangelij so že večkrat pričevali v izjemno težkih okoliščinah. Papež je Tavadrosu II. zagotovil solidarnost katoličanov s kopti, ki v Egiptu 'trpijo iz dneva v dan'. »Poznamo tudi ekumenizem trpljenja«, je dejal sveti oče. Na poti k cerkveni edinosti je sočutje izjemno pomemben dejavnik.

Papež se je Tavadrosu II. med 20-minutnim prisrčnim srečanjem zahvalil za očitna znamenja, ki jih podal v svojem doslej kratkem obdobju na položaju poglavarja koptske Cerkve. Sveti oče je pri tem posebej izpostavil 'Narodni svet krščanskih Cerkva' v Egiptu, za katerega si je prizadeval patriarh Tavadros, ter izrekel pohvalo prizadevanjem koptov za miren razvoj celotne egiptovske družbe.

Patriarh je papežu v dar izročil pektoral vzhodnih Cerkva, naprsno odlikovanje s podobo Božje Matere in ikono z upodobljenim Kristusom. Frančišek se je koptskemu poglavarju oddolžil s kopijo starodavnega kodeksa iz Vatikanskih muzejev.

Petdnevni obisk koptskega papeža v Vatikanu je spomin na skupno kristološko izjavo obeh Cerkva izpred štiridesetih let. Maja 1973 sta Tavadrosov predhodnik Šenuda III. in papež Pavel VI. z dokumentom potrdila, da si obe Cerkvi delita enako vero, kljub različnim formulacijam.
Frančišek je podpis te izjave označil kot temeljni kamen ekumenizma po stoletjih nezaupanja ter kot izhodišče za približevanje katoličanov celotni družini vzhodnih Cerkva.

Tudi Tavadros II. je pohvalil 'izjemne odnose' med obema Cerkvama. Izrazil je upanje, da si bosta Cerkvi v svojem služenju miru po vsem svetu vedno bližji, pomemben cilj dialoga pa ostaja edinost med Cerkvama.

Tavadros II. je Frančišku čestital za njegovo izvolitev na položaj poglavarja katoliške Cerkve sredi letošnjega marca. »To je eden najpomembnejših položajev krščanske skupnosti«, je dejal Tavadros II. in ob tem izpostavil pomemben prispevek koptov k razvoju krščanstva. Patriarhi in papeži iz Aleksandrije, ki se sklicujejo na evangelista Marka, so v teologiji odigrali eno izmed ključnih vlog.

Tavadros II. je v svojem nagovoru predlagal, da bi 10. maj razglasili za spominski dan koptsko-katoliške izjave izpred 40 let. Po pogovoru obeh papežev je bila na programu še krajša skupna molitev, koptski patriarh pa je poglavarja katoliške Cerkve povabil na obisk v Egipt.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh