Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek predsedniku Mattarelli podelil nagrado Pavla VI.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 05. 2023 / 14:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2023 / 15:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek predsedniku Mattarelli podelil nagrado Pavla VI.
Papež Frančišek in Sergio Mattarella med današnjo podelitvijo nagrade v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Frančišek predsedniku Mattarelli podelil nagrado Pavla VI.

Papež Frančišek je italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli podelil nagrado Pavla VI. za njegovo pripravljenost prevzemanja odgovornosti.

81-letni državnik je na svojem položaju redno prevzemal odgovornost z besedami in dejanji, je po navedbah avstrijskega Kathpressa sveti oče dejal v današnjem nagovoru ob podelitvi nagrade v Vatikanu. Kot je pojasnil, odgovornost pomeni sposobnost ponuditi odgovore, ne da bi čakali, da jih predlagajo drugi.

Dandanes se pojavljajo težnje, da bi s prstom kazali na druge, je nadaljeval Frančišek. Zavzemanje za potrebe občestva množično usiha, družbeno udejstvovanje pa vse pogosteje zasenčijo individualne potrebe, tako papež: »V ozračju negotovosti se nezaupanje hitro spremeni v brezbrižnost.« Odgovornost pa pomeni, da se obrnemo proti ozračju pritoževanja in znova odkrijemo sami sebe kot nenadomestljiv del družbe. To držo trenutno izkazujejo tudi številni ljudje, ki so jih prizadele poplave v italijanski pokrajini Emilija-Romanja.

Družbena odgovornost pomeni, da se obrnemo proti ozračju pritoževanja in znova odkrijemo sami sebe kot nenadomestljiv del družbe.

Mednarodno nagrado Pavla VI. od leta 1983 podeljuje istoimenski inštitut v italijanskem mestu Brescia, in sicer posameznikom ali ustanovam, »ki so s svojim študijem in delom prispevali k rasti pomena vere v svetu«. Med dosedanjimi dobitniki sta med drugimi švicarski teolog Hans Urs von Balthasar in francoski filozof Paul Ricoeur. Sergio Mattarella, po izobrazbi pravnik, je italijanski predsednik od februarja 2015, pred tem pa je bil minister za izobraževanje, minister za obrambo in ustavni sodnik.

Pavel VI. (1963-1978), ki je bil za svetnika razglašen leta 2018, njegov bogoslužni spomin pa obhajamo 29. maja, si je prizadeval za zbližanje Katoliške cerkve ter sodobne kulture in družbe. Papež Frančišek ga pogosto navaja kot avtoritativni zgled za reforme v Katoliški cerkvi.

Kupi v trgovini

Molitvenik papeža Frančiška
Molitveniki
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh