Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek kritično o kulturi zapravljanja

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 06. 2013 / 10:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek kritično o kulturi zapravljanja

»Človek dopušča, da ga vodi ponos ob gospodovanju, obvladovanju in izkoriščanju narave.«

Papež Frančišek je ob svetovnem dnevu okolja obsodil vse bolj prisotno 'kulturo zapravljanja in odmetavanja'. Ta ogroža stvarstvo, pa tudi sožitje med ljudmi, je Frančišek dejal v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Človeštvo se je znašlo v obdobju hude krize, ki ji vlada potrošništvo. »Če se nam pokvari računalnik, je to prava tragedija. Revščina, stiska, drame številnih ljudi pa počasi postajajo nekaj običajnega«, je povedal papež. Svetovni dan okolja od leta 1972 vsakokrat obhajamo 5. junija.

Ne bi se smelo dogajati, da po svetu strada toliko otrok, medtem ko v razvitih državah množično zapravljajo in odmetavajo hrano in druge nujne potrebščine. Po papeževih besedah je to podobno, kot če trpečemu nekaj ukradli izpred nosa. Potrošništvo nam kaže tudi na nespoštovanje človeškega življenja, predvsem proti nerojenim, ostarelim in invalidom, ki na videz ne prinašajo nikakršne 'gospodarske koristi'.

Prepogosto človek dandanašnji dopušča, da ga vodi ponos ob gospodovanju, obvladovanju in izkoriščanju narave, je papež dejal v luči okoljevarstvenih problemov. Bog je vsakemu posamezniku zaupal odgovornost do stvarstva, ljudje pa so prišli do točke, ko se znajo več čuditi lepotam narave, ne znajo razmišljati v njeni tihoti in prisluhniti stvarstvu. »To je zato, ker znamo razmišljati in živeti le še vodoravno, ker smo se oddaljili od Boga in ne znamo več razbrati njegovih znamenj.« Včerajšnje splošne avdience v Vatikanu se je udeležilo okoli 80.000 vernikov, sveti oče pa je vse prisotne spomnil tudi na besede svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je vedno znova opozarjal, 'kako je potrebno upoštevati ritem in logiko stvarstva'.

Malikom dobička in potrošništva danes žrtvujemo tako moške kot ženske, je nadaljeval papež. 'Ekologija človeškega življenja' in 'ekologija stvarstva' bi morali po svetu hoditi z roko v roki, je sveti oče povzel svoje misli. Vsak posameznik nosi svojo odgovornost za spreminjanje trenutnega stanja in za iskanje poti, da bi okrepili solidarnost in povezanost med ljudmi po vsem svetu.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh