Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek med mladimi zaporniki: Kot dedek v objemu svojih vnukov

Za vas piše:
M. P.
Objava: 06. 04. 2023 / 17:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2023 / 21:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek med mladimi zaporniki: Kot dedek v objemu svojih vnukov
Papež je umival noge mladoletnim zapornikom v zaporu na obrobju Rima. FOTO: TW Austin Ivereigh

Frančišek med mladimi zaporniki: Kot dedek v objemu svojih vnukov

Papež Frančišek je Gospodovo zadnjo večerjo danes popoldne obhajal v zaprtem krogu z varovanci Zavoda za mladoletne prestopnike na obrobju Rima v Casal del Marmo. Gre za isti zavod, kjer je petnajst dni po izvolitvi daroval sveto mašo in umil noge mladim prestopnikom.

Kot poroča Vatican News, je papež umil noge 12 mladim različnih narodnosti v znamenje solidarnosti z njimi, spodbudo, da drug drugega vidijo kot brate in sestre ter najdejo lepoto v svojem življenju, kljub zavračanju in zapuščenosti družbe, ki jo morda čutijo.

Video, kako papež umiva mladim noge 

Papež sporoča, da mladi niso "problem"

V izjavi za javnost je vodja italijanskih zaporniških vikarjev p. Raffaele Grimaldi dejal, da to kaže na papeževo bližino tistim, ki jih družba pogosto zavrača in preprosto označuje za "problem". Ponoven obisk papeža Frančiška v tej instituciji po desetih letih po njegovih besedah kaže na izjemno skrb za zapornike. Papež želi družbo opomniti, naj ne obupa nad mladimi prestopniki, ampak jih naj vključi v izobraževanje, jim ponudi pozitivne vzornike in jim omogoči integracijo v družbo. 

Papež je umil noge mladim različnih narodnosti. FOTO: zajem zaslona

Kot dedek, ki gre v objem svojih vnukov

Fr. Grimaldi je povedal, da je osebno ganjen nad papeževo potezo, ki jo je opisal kot "dejanje ljubezni in usmiljenja do eksistencialnih obrobij mladih, ki živijo v zaporu", za kar sta mu on in skupnost v Casal del Marmo hvaležna. Dodal je, da papežev izraz skrbi in sočutja ob srečanju z jetniki spominja na naklonjenost "dedka, ki gre v objem svojih vnukov ... ki izjokajo svojo bolečino in vedo, da ne bodo obsojeni za svoje napake, ampak jim bo ponudil spodbudo in jih povabil, naj nikoli ne izgubijo upanja."

Mladi jetniki so zaradi svojih napak namreč potrti, je pojasnil p. Grimaldi, in pogosto "nosijo v svojih srcih krik trpljenja in jeze." Upa, da bo papežev obisk potolažil zapuščene, osamljene in izgubljene.

Dejanje usmiljenja

Potezo umivanja nog tem mladim je p. Grimaldi opisal kot dejanje usmiljenja in solidarnosti. Dejanje, ki ne sodi ali obsoja, temveč gleda na dolgoročnejši cilj pravičnosti. Vabi tiste, ki so storili kaj narobe, da ponovno zgradijo pretrgane vezi, obnovitvijo pravičnost in pomagajo pri celjenju nastalih ran.

"Bog nas ni pustil samih; skrbimo torej za tiste, ki se počutijo same in zapuščene." Papež Frančišek

Skrb za zapuščene v ospredju 

Papež Frančišek je v svoji pridigi na cvetno nedeljo dejal: »Celotna ljudstva so izkoriščana in zapuščena ... obstajajo zaporniki, ki se jim odrekajo; ljudje odpisani kot problemi ... Bratje in sestre, danes prosimo za milost: ljubiti Jezusa v njegovi zapuščenosti in ljubiti Jezusa v zapuščenih vsepovsod okoli nas. Prosimo za milost, da bi videli in prepoznali Gospoda, ki še naprej vpije v njih. Ne dovolimo, da njegov glas ostane neslišan med oglušujočo tišino brezbrižnosti. Bog nas ni pustil samih; skrbimo torej za tiste, ki se počutijo same in zapuščene."

Oglejte si celotno mašo v zaporu v Casal del Marmo z obredom umivanja.

Sveti oče je za obhajanje Gospodove zadnje večerje vedno izbiral simbolične kraje trpljenja med zapori, begunskimi centri in ustanovami za nego bolnikov, so spomnili v vatikanskih medijih.

Nalaganje
Nazaj na vrh