Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek novinarjem na letalu: »Da, šlo je za genocid!«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 07. 2022 / 11:25
Oznake: Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2022 / 12:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek novinarjem na letalu: »Da, šlo je za genocid!«
Papež novinarjem na letalu o genocidu, svojem zdravju, prihodnjih potovanjih in tudi sinodalni poti v Nemčiji. FOTO: Vatican Media

Frančišek novinarjem na letalu: »Da, šlo je za genocid!«

Papež Frančišek je zaključil spokorno romanje v Kanado. Kot je že običaj, je ob vračanju v Rim na letalu izpeljal novinarsko konferenco, na kateri je odgovarjal na vprašanja sedme sile in spregovoril o obisku, pa tudi o starem in novem kolonializmu.

Z eno od prisotnih novinark se je Frančišek strinjal, da je šlo pri ravnanju z avtohtonimi prebivalci Kanade za genocid. Znova je poudaril, da o odpovedi petrinski službi še ne razmišlja, in spregovoril o svojem zdravju in prihodnjih potovanjih. Prav tako se je dotaknil sinodalne poti v Nemčiji, razvoja nauka in vloge žensk pri posredovanju vere, je poročal portal Vatican News.


Zavrnitev »doktrine odkritja«

Jessica Ka'Nhehsiio, potomka enega od preživelih oskrbovancev rezidenčnih šol, je spomnila, da avtohtoni prebivalci poleg opravičila pričakujejo konkretne ukrepe in zlasti zavrnitev »doktrine odkritja«, ki je širila idejo o manjvrednosti domorodnih prebivalcev v primerjavi s katoličani in je še vedno zapisana v ustavi Kanade in ZDA, kjer so staroselska ljudstva oropana svoje zemlje in nimajo nobene oblasti.

Današnje ideološke kolonizacije imajo enak vzorec

Svetega očeta je vprašala, ali je pretekle dni zamudil priložnost, da bi podal izjavo glede »doktrine odkritja«. Papež ji je odgovoril, da je to problem vsakega kolonializma, tudi današnjega: »Današnje ideološke kolonizacije imajo enak vzorec: kdor se pridruži njihovi poti in načinu, velja za manjvrednega. Avtohtoni prebivalci niso veljali le za manjvredne, temveč se je malo nori teolog spraševal, ali imajo dušo.«

Papež Frančišek: »Res je, nisem uporabil besede genocid, ker mi ni prišla na misel, vendar pa sem genocid opisal in se opravičil, prosil odpuščanja zanj. To sem tudi obsodil, kajne?« FOTO: Vatican Media

Zavest o človeški enakosti je prihajala počasi

Frančišek se je spomnil sv. papeža Janeza Pavla II., ki je odšel v Afriko k vratom, kjer so se vkrcavali sužnji, in dal s tem znamenje, da bi mi razumeli zločinsko dramo: ti ljudje so bili v katastrofalnih razmerah vrženi na ladjo in bili nato sužnji v Ameriki. »Drugačni glasovi so bili v manjšini. Zavest o človeški enakosti je prihajala počasi,« je izpostavil.

Izgubljamo vrednote avtohtonih prebivalcev

Po papeževem mnenju v razvitem svetu izgubljamo vrednote, zelo prisotne v življenju avtohtonih prebivalcev, denimo harmonijo s stvarstvom. »'Živeti dobro' zanje ne pomeni enako kot nam, torej imeti se dobro ali imeti sladko življenje, temveč ohranjati harmonijo,« je pojasnil sveti oče in navedel še eno razliko: pri nas je vse zreducirano na glavo, prvotna ljudstva pa se znajo izražati v teh jezikih: jeziku glave, srca in rok.


Isti kolonializem obstaja tudi danes

Doktrina kolonizacije je slaba, nepravična in še danes v uporabi, čeprav morda v svilenih rokavicah. »Pri kolonizaciji Angležev, Francozov, Špancev, Portugalcev je vedno obstajala miselnosti: mi smo večvredni, domorodci ne štejejo. Zato se moramo vrniti nazaj in ozdraviti to, kar je bilo storjeno narobe. Vendar v zavedanju, da isti kolonializem obstaja tudi danes. Pomislite na manjšino Rohingov v Mjanmaru, ki veljajo za manjvredne in nimajo pravice do državljanstva.«

Zakaj papež ni uporabil besede genocid?

Novinarko Brittany Hobson pa je zanimalo, zakaj papež ni uporabil besede genocid. »Res je, nisem je uporabil, ker mi ni prišla na misel, vendar pa sem genocid opisal in se opravičil, prosil odpuščanja zanj. To sem tudi obsodil, kajne? Odvzeti otroke, spreminjati kulturo, miselnost, izročila, raso. Genocid je strokovna beseda, ki je nisem uporabil, ker mi ni prišla na misel. Da, bil je genocid; mirno lahko zapišete, da sem rekel, da je šlo za genocid,« je bil jasen papež Frančišek.

Vzlet papeževega letala z letališča Iqaluit. FOTO: Vatican Media

Upočasniti ali razmisliti o umiku

Na vprašanje novinarke Valentine Alazraki glede nadaljnjih potovanj oziroma možnosti operacije kolena, ki bi mu omogočala, da bi potoval kakor včasih, je Frančišek pritrdil, da z enakim tempom potovanj kot doslej ne bo mogel nadaljevati: »Pri svojih letih in z omejenimi telesnimi zmožnostmi moram malo upočasniti, da bom lahko služil Cerkvi, ali pa razmisliti o možnosti umika. To ni nobena katastrofa, papeža se lahko zamenja; vendar pa mislim, da moram nekoliko omejiti napore.«

Ponovno zavrnil možnost operacije kolena

Spet je zavrnil možnost operacije kolena, težava je v anesteziji. »Pred 10 meseci sem dobil več kot šesturno anestezijo in še vedno čutim posledice. Z anestezijo se ne gre igrati. Še naprej bom skušal potovati in biti blizu ljudem, ker verjamem, da je to način služenja. Kaj več kot to pa ne morem reči,« je odvrnil Frančišek.

Pred 10 meseci sem dobil več kot šesturno anestezijo in še vedno čutim posledice. Z anestezijo se ne gre igrati. Še naprej bom skušal potovati in biti blizu ljudem, ker verjamem, da je to način služenja. Kaj več kot to pa ne morem reči. (papež Frančišek)

Želi v Kazahstan, Ukrajina pod vprašajem

Izpostavil je željo obiska Kazahstana, ki bo gostil kongres verstev, saj bo šlo za mirno potovanje. Na vprašanje o morebitnem obisku Ukrajine pa je ponovil, da si tega želi, vendar je vse odvisno od tamkajšnjih razmer. Dodal je, da mora iti tudi v Južni Sudan, še prej kot v Kongo, kamor se namerava podati prihodnje leto: »Pripravljen sem iti, vendar bomo videli, kaj bo rekla noga.«

Ob 8.06 spet v Rimu

Po približno šesturnem letu je letalo ob 8.06 pristalo na rimskem mednarodnem letališču Leonardo da Vinci, s čimer je sveti oče uradno zaključil svoje 37. mednarodno apostolsko potovanje.

Kupi v trgovini

Friderik Baraga
Pričevanja
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh