Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek o Jožefovem junaškem pogumu in Božjih presenečenjih [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 12. 2022 / 18:25
Oznake: Molitev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2022 / 20:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek o Jožefovem junaškem pogumu in Božjih presenečenjih [VIDEO]
Po molitvi in blagoslovu je papež prosil Devico Marijo, naj se dotakne src tistih, ki lahko ustavijo vojno v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Frančišek o Jožefovem junaškem pogumu in Božjih presenečenjih [VIDEO]

V nagovoru vernikom pred opoldanskim angelusom z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra je papež Frančišek na 4. adventno nedeljo v središče postavil podobo Jožefa.

Jožefa, ki sanja o lepi družini z ljubečo ženo in veliko pridnimi otroci ter o dostojnem delu – to so preproste sanje dobrih ljudi. Nenadoma pa se razblinijo ob presenetljivem odkritju, da njegova zaročenka Marija pričakuje otroka, ki ni njegov. »Kaj vse je Jožef doživljal? Osuplost, bolečino, zbeganost, morda celo jezo. Doživljal je, kako se mu je svet porušil,« je nagovor začel Frančišek.


Izbral je pot usmiljenja

Jožef je imel dve možnosti: naznaniti Marijo in ji tako plačati ceno za domnevno nezvestobo ali na skrivaj razdreti zaroko in Marije ne izpostaviti pohujšanju, vendar pa vzeti nase težo sramote. Izbral je drugo pot, pot usmiljenja. »A sredi najhujše krize Bog prižge v njegovem srcu novo luč, ko mu v sanjah naznani, da Marijino materinstvo ni plod nezvestobe, temveč je delo Svetega Duha, otrok, ki bo rojen, pa je Zveličar,« pojasni papež.

Pred Bogom Jožef odgovori z da

Jožef mora nad vse zaupati Bogu, sprejeti Marijo in njegovega sina na povsem drugačen način, kot je pričakoval; mora se odpovedati svojim popolnim načrtom, upravičenim pričakovanjem in se odpreti prihodnosti, ki jo je treba na novo odkriti. »Pred Bogom, ki pomeša načrte in zahteva zaupanje, Jožef odgovori z 'da'. Njegov pogum je junaški in je v tem, da zaupa, sprejme, je razpoložljiv, ne zahteva drugih zagotovil,« podčrta sveti oče.


Treba je sprejeti presenečenja življenja

In kaj nam spregovori Jožef danes? Tudi mi morda objokujemo razblinjene sanje in uvidimo, da je treba najboljša pričakovanja soočiti z nepričakovanimi, presenetljivimi situacijami – tedaj nam Jožef pokaže pot. »Popuščanje negativnim čustvom je napačna pot. Treba je sprejeti presenečenja življenja, tudi krize, toda v krizi ne smemo izbrati v naglici po instinktu, temveč dati vse na rešeto in se zanašati na temeljni kriterij, Božje usmiljenje,« je še izpostavil papež Frančišek.

Obisk dispanzerja sv. Marte

Po molitvi in blagoslovu je prosil Devico Marijo, naj se dotakne src tistih, ki lahko ustavijo vojno v Ukrajini, in pozval vernike, naj ne pozabljajo na trpljenje teh ljudi, zlasti otrok, starejših in bolnih. Papež se je danes v avli Pavla VI. srečal še z zaposlenimi v dispanzerju sv. Marte in se poveselil z njihovimi varovanci, otroki in njihovimi družinami, ter vse navzoče tudi nagovoril.

Nalaganje
Nazaj na vrh