Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče: »Kjer je preveč mene, tam je malo Boga« [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 10. 2022 / 17:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2022 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče: »Kjer je preveč mene, tam je malo Boga« [VIDEO]
Papež Frančišek: Preverimo, ali je v nas, kot v farizeju, domišljavost, da smo pravični, ki nas vodi v zaničevanje drugih. FOTO: Vatican Media

Sveti oče: »Kjer je preveč mene, tam je malo Boga« [VIDEO]

Da se moramo spustiti vase, če se želimo povzpeti k Bogu, je pri opoldanskem angelusu v nagovoru vernikom na Trgu sv. Petra v Vatikanu izpostavil papež Frančišek. »Ponižnost srca nam omogoča Bogu prinesti naše omejitve, rane in grehe. Bog nas bo ozdravil in spet dvignil. Bolj ko se v ponižnosti spuščamo, bolj nas Bog dviguje.«

Da bi se torej dvignili k Bogu, je po papeževih besedah potrebno še drugo gibanje: spuščanje. »Da bi se vzpeli k njemu, se moramo spustiti vase, gojiti iskrenost in ponižnost srca. V ponižnosti namreč zmoremo brez pretvarjanja Bogu prinesti to, kar v resnici smo, omejitve in rane, grehe in bedo, ter prositi za njegovo usmiljenje, da bi nas ozdravil, zacelil in vnovič dvignil,« je poudaril sveti oče.

Molitev brez ponižnosti

Svoje razmišljanje je naslonil na evangeljsko priliko o farizeju in cestninarju. Cestninarju, ki se ponižno ustavi daleč proč in se ne približa, saj ga je sram; prosi odpuščanja in Gospod ga dvigne. Farizej pa je samozadosten, povzdiguje se in hvali, našteva vsa svoja dobra dela in druge prezira. »Duhovna nadutost te pripelje do tega, da se imaš za dobrega in da sodiš druge. Nezavedno tako častiš sebe in odstraniš svojega Boga. To je molitev brez ponižnosti,« je prepričan Frančišek.


Past narcisizma in ekshibicionizma

Farizej in cestninar nas, kot papeževe besede povzema portal Vatican News, neposredno zadevata. »Preverimo, ali je v nas, kot v farizeju, domišljavost, da smo pravični, ki nas vodi v zaničevanje drugih. To se zgodi, ko naštevamo le svoje zasluge in svoja dobra dela; ko nas skrbi, kako se zdimo navzven; ko se ujamemo v past narcisizma in ekshibicionizma, ki temeljita na domišljavosti, ki tudi nas kristjane, duhovnike in škofe, vodi k temu, da imamo vedno na ustih besedo 'jaz'. Kjer je preveč mene, tam je malo Boga,« je zaključil sveti oče.

Molitev in konkretna solidarnost

Hkrati je ob svetovnem misijonskem dnevu podčrtal, da gre za pomembno priložnost, da se v vseh krščenih znova prebudi želja po sodelovanju pri univerzalnem poslanstvu Cerkve, in sicer s pričevanjem in oznanjevanjem evangelija. »Vse spodbujam, da z molitvijo in konkretno solidarnostjo podpirate misijonarje, da bodo lahko po vsem svetu nadaljevali delo evangelizacije in vlaganje v človeka,« je povabil Frančišek.

Nasilje ne rešuje nesoglasij

Z zaskrbljenostjo je opozoril še na razmere v Etiopiji, kjer se nadaljujejo spopadi, in ponovil, da nasilje ne rešuje nesoglasij, marveč še poglablja njihove tragične posledice. Vse odgovorne je pozval, naj končajo trpljenje nezaščitenega prebivalstva in najdejo pravične rešitve za trajni mir v vsej državi. »Naj trud za dialog in prizadevanje za skupno dobro pripeljeta do konkretne poti sprave. Naj ne zmanjka naših molitev, naše solidarnosti in humanitarne pomoči za naše preizkušane etiopske brate in sestre,« je končal papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh