Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek staršem in botrom: »Učite otroke že od majhnih nog moliti!« [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 01. 2023 / 17:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2023 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek staršem in botrom: »Učite otroke že od majhnih nog moliti!« [VIDEO]
Papež je med mašo v sikstinski kapeli krstil 13 otrok. FOTO: Vatican Media

Frančišek staršem in botrom: »Učite otroke že od majhnih nog moliti!« [VIDEO]

Papež Frančišek je na nedeljo Jezusovega krsta v vatikanski sikstinski kapeli med mašo krstil 13 otrok uslužbencev Svetega sedeža in Vatikanske mestne države ter pri tem spodbudil starše in botre, naj otroke že od majhnih nog učijo moliti.

Krst nas prerodi v krščansko življenje, zato je sveti oče staršem svetoval, naj otroke podučijo o datumu krsta kot o novem rojstnem dnevu, da se bodo lahko Bogu vsako leto zahvaljevali za milost, da so postali kristjani. »Že kot otroci naj se naučijo moliti, vsaj s kretnjami, z rokami, kajti molitev jim bo dajala moč v življenju. Naučite jih moliti tudi k Mariji, ki je naša Mati. Ko je kdo jezen na Gospoda ali se oddaljuje, je Marija vselej blizu, da mu tlakuje pot vrnitve. Marija je mama, mama pa je vedno bližje kot oče. Mame so takšne in to je nekaj velikega,« je poudaril Frančišek.


Naj jokajo!

Naj se otroci naučijo biti kristjani, je nadaljeval, in naj jokajo! »Morda kdo joka od lakote – podojite ga. Morda je nekdo preveč pokrit in mu je vroče – naj mu bo udobno. To današnje obhajanje je praznik začetka lepe krščanske poti, na kateri boste svojim otrokom pomagali iti naprej. Praznujemo z vami. Od zdaj naprej pa je na vas, da jim pomagate iti naprej; jaz tukaj končujem, vi pa jim pomagate vse življenje. In hvala za odločitev, da ste jih prinesli krstiti,« je še izpostavil papež.

Božja pravičnost ne želi kaznovati

V opoldanskem nagovoru vernikom na Trgu sv. Petra je Frančišek poudaril, da nam Jezus s tem, da se je dal krstiti, razodeva Božjo pravičnost, ki jo je prinesel na svet: ta nima za cilj obsodbe krivega, temveč njegovo zveličanje in prerojenje, s čimer ga napravi pravičnega. »Ta pravičnost izhaja iz ljubezni, iz notranjosti sočutja in usmiljenja. Oče je pretresen, ko padamo pod težo grehov in krhkosti. Božja pravičnost ne želi kaznovati, temveč napraviti svoje otroke pravične tako, da nas osvobodi zank zla, nas ozdravi in dvigne. Gospod ne kaznuje, temveč steguje roko, da bi nas dvignil.«


Ne bojmo si misliti, da je Bog usmiljenje

Na obali Jordana nam torej Jezus razkriva smisel svojega poslanstva: prišel je izpolniti božansko pravičnost, na svoje rame sprejeti greh sveta in se spustiti v vode smrti, da bi nas tako rešil pred utopitvijo. »Resnična Božja pravičnost je usmiljenje, ki rešuje. Ne bojmo si misliti, da je Bog usmiljenje, kajti njegova pravičnost je ravno usmiljenje, ki rešuje, in ljubezen, s katero nam postane bližnji, solidaren z našo bolečino, vstopajoč v naše temine, da nas pripelje k luči,« je dejal sveti oče.

Govoričenje je smrtonosno orožje, ki ubija

Tudi mi smo kot Jezusovi učenci poklicani izvajati pravičnost v odnosu z bližnjimi, v Cerkvi in družbi, ne s trdoto tistega, ki obsoja ljudi in jih deli na dobre in slabe, marveč z usmiljenjem, ki sprejema tako, da podeljuje s sestrami in brati njihove rane, da bi jih dvignil. »Namesto govoričenja in uničevanja nosimo bremena drug drugega. Sočutno glejmo drug na drugega in si pomagajmo. Sem učenec Jezusove ljubezni ali učenec govoričenja, ki ločuje? Govoričenje je smrtonosno orožje, ki ubija ljubezen, družbo, bratstvo,« je še poudaril Frančišek.


Molitev za ukrajinske in ruske mame

Po blagoslovu in pozdravih je papež povabil k molitvi za mame, tako ukrajinske kot ruske, ki so izgubile svoje sinove – vojake. »Ukrajinski bratje in sestre trpijo zaradi vojne, preživljajo božič v vojni, brez luči in toplote. Ne pozabite nanje! Ko gledam Marijo, kako nosi dete v jaslice in ga doji, pomislim na vojake, ki so padli v tej vojni, in zlasti na matere žrtev vojne, ukrajinske in ruske. Oboje so izgubile svoje otroke. To je cena vojne. Molimo zanje,« je zbrane nagovoril papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh