Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek: »Umirimo konflikte z orožjem dialoga«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 10. 2022 / 21:13
Oznake: Molitev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2022 / 21:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek: »Umirimo konflikte z orožjem dialoga«

Frančišek: »Umirimo konflikte z orožjem dialoga«

Vere ne smemo uporabljati za vojno, Božjega imena pa ne za blagoslov terorja in nasilja, je poudaril papež Frančišek in skupaj z verskimi voditelji med zaključno slovesnostjo že 36. mednarodnega srečanja za mir »Duh Assisija« v rimskem Koloseju pozval: »Če vidite vojne okrog sebe, ne odstopite! Narodi si želijo miru.«

Sveti oče je spomnil, da je te besede skupaj z verskimi voditelji izrekel pred letom dni na istem mestu, in poudaril, da je takratni poziv danes še aktualnejši. »Danes povzdignimo proti nebu našo prošnjo za mir,« je poudaril Frančišek in spričo groženj z jedrskim orožjem opozoril, da je vojna neuspeh, in pozval vse, naj storijo, kar lahko, da jo ustavijo.

Mir kršen, napaden in poteptan, in to v Evropi

Letošnja molitev za mir je še posebej pomembna, »ker je mir danes resno kršen, napaden in poteptan, in to v Evropi, prav tisti celini, ki je v prejšnjem stoletju prestala grozote dveh svetovnih vojn.« Žal od takrat, je obžaloval sveti oče, vojne še naprej povzročajo prelivanje krvi in siromašijo zemljo. »Vendar je situacija, ki jo doživljamo trenutno, še posebej dramatična,« je dodal.

Mir pogosto duši ne le sovražna beseda, temveč tudi brezbrižnost

Mir je v središču religij, njihovega nauka in svetih knjig. »Ta večer smo, v tišini molitve, slišali to prošnjo za mir. Mir, ki je zatrt na mnogih koncih sveta, kršen s številnimi nasilnimi dejanji, odtegnjen celo otrokom in ostarelim, ki jim ni prihranjeno bridko trpljenje vojne,« je še izpostavil Frančišek in nadaljeval, da to prošnjo za mir pogosto duši ne le sovražna beseda, temveč tudi brezbrižnost.


Prošnje za mir ni možni zatreti

Vendar pa prošnje za mir ni možno zatreti. »Vstaja iz src mater, globoko je vrezana v obraze beguncev, razseljenih družin, ranjenih in umirajočih. In ta tiha prošnja se dviga do neba.« Mir je Božji dar in za ta dar ga prosimo, vendar pa moramo mir – je še opozoril papež – zlasti verni sprejeti in negovati.

Vojna je neuspeh politike in človeštva

»Vsaka vojna naredi naš svet slabši. Vojna je neuspeh politike in človeštva, sramotna kapitulacija, oster poraz pred silami zla,« je nadaljeval papež. Današnja dejanska grožnja je nekaj, česar smo se bali in upali, da ne bomo slišali nikoli več: uporaba jedrskega orožja, ki so ga tudi po Hirošimi in Nagasakiju še proizvajali in testirali.

Nikdar se ne navadimo na vojno in sprijaznimo z njo

Sveti oče je nato izrekel vrsto pozivov: »Ne pustimo se okužiti s sprevrženo utemeljitvijo vojne; znova postavimo mir v središče naše vizije za prihodnost, kot osnovni cilj našega osebnega, družbenega in političnega delovanja na vseh ravneh; umirimo konflikte z orožjem dialoga.« Zaključil je s pozivom narodom in ljudstvom, naj se nikdar ne navadijo na vojno ali sprijaznijo z njo, ter pozval k spravi.


Na naslovni fotografiji: Molitev za mir v rimskem Koloseju. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh