Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Frančišek uporablja molitev kot diplomatsko orodje«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 03. 2014 / 10:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Frančišek uporablja molitev kot diplomatsko orodje«

»Frančišek uporablja molitev kot diplomatsko orodje«

Kardinal Bertone: Papež ima izredno zaupanje v moč molitve.

Kardinal Tarcisio Bertone, nekdanji vatikanski državni tajnik (2006-2013), je v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA predstavil svoj pogled na papeško diplomacijo, ob čemer je poudaril molitev, ki jo papež Frančišek uporablja kot »orodje« za vzpostavljanje odnosov med državami.


»Papež Frančišek izpostavlja in posebej poudarja molitev kot diplomatsko orodje«, je pojasnil kardinal in spomnil na poziv svetega očeta, ko je 7. septembra lani spodbudil k dnevu posta in molitve, s čimer naj bi pripomogli k reševanju »izredno zahtevnih vprašanj v Siriji«. Papež se je k molitvi zatekel tudi pri spodbujanju mirnih rešitev za Ukrajino, Venezuelo in za številne druge države, ki so se znašle v hudih težavah.

Kardinal Bertone je dejal, da »papež Frančišek izredno ceni molitev kot diplomatsko orodje in vanjo izjemno zaupa, saj je v molitev vključen Gospodar zgodovine, s posredovanjem Božjega ljudstva, da bi vodil usodo človeštva, posebej v njegovih najbolj kritičnih trenutkih življenja«. Bertone, ki se je s položaja vatikanskega državnega tajnika upokojil 15. oktobra lani, dodaja, kako papež Frančišek »na poseben način ceni vlogo vseh papeških odposlancev«, kot jo je predstavil v nagovoru ob sprejemu vatikanskih diplomatov junija lani.

V tem nagovoru, pojasnjuje kardinal Bertone, je papež »izpostavil funkcijo papeških odposlancev tako znotraj Cerkve kot na njihovih zunajcerkvenih položajih«. Sveti oče je vsem priporočil, »naj bodo v prijateljskih odnosih z Jezusom v molitvi« in naj molitev sprejemajo »kot vsakodnevno hrano«. Na podlagi tega nagovora kardinal Bertone zatrjuje, da papež Frančišek »sicer izredno ceni tradicionalne metode papeške diplomacije, posebno mesto pa ob tem namenja molitvi«.

Ker je večino svojega službovanja na položaju vatikanskega državnega tajnika preživel v času pontifikata Benedikta XVI., je kardinal Bertone v pogovoru nekaj besed namenil tudi slogu Benediktove diplomacije. »Benedikt XVI. je v celoti poskušal udejanjati sklepe drugega vatikanskega cerkvenega zbora kot temelj vsakega projekta v svojem pontifikatu. Zato je poudarjal pomen dialoga med Cerkvijo in svetom, ter odnose med Cerkvijo in državami.« Po besedah kardinala Bertoneja je upokojeni papež »postavil temelje za spoštovanje človekovega dostojanstva slehernega moškega in ženske v polnosti posameznikovega bivanja in v slehernem položaju.«


Vir: CNA

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh