Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek v Aziji: kratek vpogled v papeževo doslej najdaljše potovanje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 05. 2024 / 12:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2024 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek v Aziji: kratek vpogled v papeževo doslej najdaljše potovanje
Papež je potovanje v Azijo napovedal že v letošnjem januarju. FOTO: Vatican Media

Frančišek v Aziji: kratek vpogled v papeževo doslej najdaljše potovanje

Vatikan je objavil uradne logotipe in gesla pred apostolskim potovanjem papeža Frančiška v Indonezijo, Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur.

Gesla in logotipi ponujajo kratek vpogled v Frančiškovo doslej najdaljše potovanje, predvideno med 2. in 13. septembrom letos.

Prvi postanek: Indonezija

Papež bo 3. septembra pristal v indonezijski prestolnici Džakarti, kjer bo ostal do 6. septembra. Logotip tega obiska prikazuje papeža, čigar roka je dvignjena v blagoslov, stoji pa pred zlatim »Garudo«, svetim orlom, upodobljenim na način, ki spominja na tradicionalno indonezijsko tkanino »batik«.

Del logotipa je tudi zemljevid Indonezije, arhipelaga, za katerega je značilna velika raznolikost etničnih in družbenih skupin, jezikov, kultur in verskih prepričanj.

Indonezija ima z več kot 200 milijoni muslimanov največ muslimanskih državljanov na svetu.

Geslo apostolskega obiska v tej državi je »Vera - bratstvo – sočutje«.

Indonezija ima z več kot 200 milijoni muslimanov največ muslimanskih državljanov na svetu. Okoli 85 odstotkov prebivalcev je muslimanov, vendar islam ni državna vera. Kristjani predstavljajo nekaj manj kot 10 odstotkov indonezijskega prebivalstva. Državna ideologija (»Pancasila«) priznava pet svetovnih religij, ki živijo v Indoneziji.

Papua Nova Gvineja: Nauči nas moliti

Papež bo nato odpotoval na Papuo Novo Gvinejo, kjer bo ostal do 9. septembra. Osrednji del logotipa za ta obisk je križ, upodobljen v barvah, ki naj bi spominjale na sončne vzhode in zahode Papue Nove Gvineje.

Geslo obiska Papue Nove Gvineje  je »Molite«, ki ga je navdihnila prošnja učencev Jezusu: »Gospod, nauči nas moliti« (Lk 11,1).

Na križu je upodobljena rajska ptica, ki simbolno predstavlja Papuo Novo Gvinejo.

Geslo tega apostolskega obiska je »Molite«, ki ga je navdihnila prošnja učencev Jezusu: »Gospod, nauči nas moliti« (Lk 11,1).

Vzhodni Timor in pomen inkulturacije

Iz Papue Nove Gvineje bo papež Frančišek odpotoval v Vzhodni Timor, kjer bo ostal do 11. septembra. V središču logotipa za to potovanje vidimo papeža Frančiška z roko, dvignjeno v blagoslov, za njim pa je globus, na katerem je razviden zemljevid Vzhodnega Timorja.

Nekdanja portugalska kolonija je poleg Filipinov edina večinsko katoliška država v Aziji.

Zgoraj je v loku v portugalščini zapisano geslo papeževega obiska: »Naj bo vaša vera vaša kultura«, kar je poziv Timorcem, naj živijo svojo vero v skladu s svojo kulturo in izročili. Nekdanja portugalska kolonija je poleg Filipinov edina večinsko katoliška država v Aziji. Več kot 97 odstotkov prebivalcev je trenutno pripadnikov Katoliške cerkve.

Vzhodni Timor je država z najvišjo stopnjo rasti katoličanov na svetu. Po več kot 400 letih portugalske kolonialne vladavine in državljanski vojni za neodvisnost je bila država leta 1975 priključena Indoneziji. Neodvisna je postala leta 2002.

Singapur: upanje za kristjane na tem območju

Papeževa zadnja postaja azijskega potovanja bo otoška država Singapur, ki jo bo obiskal med 11. in 13. septembrom.

Logotip tega apostolskega potovanja prikazuje stiliziran križ: tega navdihujejo zvezda, ki je vodila svete tri kralje, evharistija in pet zvezd s singapurske zastave.

Geslo papeževega obiska v Singapurju je »Edinost – upanje«.

Na obeh straneh križa je geslo apostolskega obiska: »Edinost – upanje«. »Edinost« izraža občestvo in sožitje med verniki, tako znotraj Cerkve kot v okviru družbe in družinskih odnosov, »upanje« pa nakazuje, da bo papežev obisk svetilnik upanja za kristjane na tem območju, predvsem za tiste, ki doživljajo diskriminacijo in preganjanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh