Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek septembra potuje v Azijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 04. 2024 / 12:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2024 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek septembra potuje v Azijo
Papeža pričakujejo v štirih azijskih državah. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek septembra potuje v Azijo

Papež Frančišek bo od 2. do 13. septembra 2024 opravil apostolsko potovanje v Indonezijo, Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur.

Kot so danes sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, je sveti oče sprejel povabilo voditeljev omenjenih držav in območnih cerkvenih oblasti, da opravi svoje 43. apostolsko potovanje v tujino. Iz Rima bo predvidoma odpotoval 2. septembra in se vrnil 13. septembra, poroča spletni portal Vatican News.

Papež bo med drugim obiskal prestolnice omenjenih azijskih držav.

Najprej bo odpotoval v Džakarto, glavno mesto Indonezije, kjer bo pristal 3. septembra in ostal do 6. septembra. Nato bo odletel proti vzhodu ter med 6. in 9. septembrom obiskal Port Moresby, prestolnico Papue Nove Gvineje, in Vanimo. Njegov naslednji postanek bo v Diliju, glavnem mestu Vzhodnega Timorja, od 9. do 11. septembra. Od tam bo papež odpotoval v Singapur na tridnevni obisk med 11. in 13. septembrom.

Po navedbah Tiskovnega urada Svetega sedeža bo celoten program Frančiškovega apostolskega potovanja objavljen pozneje.

Muslimanske žene pred cerkvijo Presvetega Srca Jezusovega v Malangu v Indoneziji. FOTO: Vatican Media

Krajevno katoliško prebivalstvo

Papež Frančišek je možnost, da bo obiskal to območje, prvič omenil decembra 2023: v pogovoru za mehiško televizijsko postajo N+ je izrazil upanje, da bo avgusta odpotoval v »Polinezijo, pozneje tega leta pa tudi v rodno Argentino«. Januarja letos je papež v pogovoru za italijanski časnik La Stampa povedal, da bo obiskal Vzhodni Timor, Papuo Novo Gvinejo in Indonezijo.

Indonezija je največja muslimanska država na svetu, v njej pa živi več kot 8 milijonov katoličanov, ki predstavljajo 3,1 odstotka celotnega prebivalstva. Indonezijsko ministrstvo za verske zadeve je potovanje potrdilo že minuli ponedeljek. Po besedah ministra Yaquta Cholila Qoumasa je vlada prejela potrdilo iz Vatikana, da je papež sprejel povabilo za obisk.

Kot je ministrstvo zapisalo v izjavi za javnost, bo »papež Frančišek med svojim obiskom lahko na lastni koži izkusil raznolikost in medversko bratstvo, ki se krepita v indonezijski družbi«. V Indoneziji je sožitje religij večinoma mirno, saj številni muslimani sledijo zmernim sunitskim usmeritvam. Kljub temu so se v preteklosti zgodili že številni islamistični napadi.

Frančišek je želel Vzhodni Timor obiskati že septembra 2020, vendar je bilo potovanje v to otoško državo jugovzhodne Azije odpovedano zaradi koronaepidemije.

Na Papui Novi Gvineji je okoli 27 odstotkov prebivalcev katoličanov: teh je približno 2 milijona.

V Vzhodnem Timorju prevladujejo katoličani, približno 98,3 odstotka prebivalstva, ki šteje več kot en milijon ljudi. Frančišek je želel Vzhodni Timor in tamkajšnje pretežno katoliško prebivalstvo obiskati že septembra 2020, vendar je bilo potovanje v to otoško državo jugovzhodne Azije odpovedano zaradi koronaepidemije. Papež je nato 22. januarja lani v Vatikanu sprejel predsednika Vzhodnega Timorja Joseja Ramosa-Horto.

V Singapurju živi okoli 395.000 katoličanov, kar predstavlja približno 6,3 odstotka prebivalstva. Državo je konec leta 1986 nazadnje obiskal papež Janez Pavel II. med svojim potovanjem po jugovzhodni Aziji.

Nalaganje
Nazaj na vrh