Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškanski kustos: bazilika Božjega groba v Jeruzalemu ostaja odprta

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 11. 2012 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančiškanski kustos: bazilika Božjega groba v Jeruzalemu ostaja odprta

Kustos Svete dežele, frančiškanski pater Pierbattista Pizzaballa, zatrjuje, da bo spor glede računa za vodarino kmalu rešen.

Baziliki Božjega groba v Jeruzalemu zaprtje ne grozi, je v pogovoru za Radio Vatikan poudaril kustos Svete dežele, frančiškanski pater Pierbattista Pizzaballa. Frančiškanski kustos je s tem zanikal ugibanja, o katerih smo včeraj poročali tudi na naši spletni strani, da se bo svetišče zaradi spora glede neporavnanih računov za vodarino v kratkem zaprlo.


Z zaprtjem bazilike je namreč minuli konec tedna grozil grški pravoslavni patriarh Teofil III., povod za njegovo grožnjo pa je spor z vodovodnim podjetjem ‘Hagihon’, ki za pretekle račune za vodarino zahteva preračunano 1,8 milijona evrov in je zato zaprlo patriarhov račun. Izraelsko ministrstvo za turizem je medtem napovedalo, da želi posredovati med cerkvijo in mestno upravo.

Za zagroženo zaprtje bazilike Božjega groba bi bil potreben izjemno zapleten postopek, je pojasnil kustos Pizzaballa. Zaenkrat sta v ospredju taktika in strategija, da bi omenjeni spor zaradi vode razširili po vseh medijih ‘in ga morda tudi rešili’. Po besedah p. Pizzaballe so že ustanovili posebno delovno skupino, ki naj bi zaplet rešila v najkrajšem možnem času.

Od Osmanskega cesarstva dalje je obstajalo izročilo, da baziliko z vodo oskrbujejo oblasti, je pojasnil kustos. S privatizacijo vodne oskrbe kone devetdesetih let prejšnjega stoletja so se stvari spremenile. “Seveda so Cerkve želele svoje račune plačevati, vendar gre za to, kako daleč nazaj lahko segajo zahtevki podjetja”, je prepričan frančiškanski pater. “Poleg tega ne smemo pozabiti, da bazilika Božjega groba stoji v Jeruzalemu. Tam pa gre vedno tudi za politično vprašanje.”

Spor po patrovih besedah osvetljuje ‘šibkost in krhkost’ krščanske skupnosti v Sveti deželi. “Le malo nas je in prizadevamo si, da bi nam prisluhnili. Včasih moramo tudi povzdigniti svoj glas. V vsakem primeru pa potrebujemo mednarodno pomoč in podporo.”

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/2920D9E6EF3A396BC1257AAE002D841D?OpenDocument

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh