Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškova ekonomija: v Assisiju tudi najstniki

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 08. 2022 / 07:38
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 15:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančiškova ekonomija: v Assisiju tudi najstniki
14-letna tajska okoljska aktivistka Lilly. FOTO: Twitter

Frančiškova ekonomija: v Assisiju tudi najstniki

V Assisiju čez manj kot mesec dni znova prirejajo srečanje Frančiškova ekonomija (The Economy of Francesco), na katerem pričakujejo večje število mladih udeležencev z vsega sveta.

Srečanje o alternativnem gospodarstvu pa ne privablja le mladih, temveč tudi vedno več najstnikov v starosti od 13 do 17 let, o čemer po navedbah spletnega portala Vatican News tajništvo dogodka obvešča v sporočilu za javnost.

Zadnji dan srečanja je predviden podpis pakta za novo gospodarstvo s papežem Frančiškom, ki želi ob tej priložnosti tudi obiskati Assisi.

Srečanje »Frančiškova ekonomija« (EoF) prirejajo v Assisiju med 22. in 24. septembrom, na dogodku pa pričakujejo okoli 1.000 mladih z vsega sveta. Povprečna starost udeležencev je 28 let. Zadnji dan srečanja je predviden podpis pakta za novo gospodarstvo s papežem Frančiškom, ki želi ob tej priložnosti tudi obiskati Assisi. Skupnost papeževe pobude, ki jo sestavljajo mladi ekonomisti, aktivisti in raziskovalci, v zadnjih letih nikoli ni prekinila spletne izmenjave mnenj, čeprav koronaepidemija ni dopuščala organizacije srečanj.

Srečanje o alternativnem gospodarstvu ne privablja le mladih, temveč tudi vedno več najstnikov v starosti od 13 do 17 let. FOTO: Vatican Media

Mladi v starosti od 13 do 17 let, ki se bodo udeležili tokratnega srečanja o alternativnem gospodarstvu v Assisiju, prihajajo večinoma iz Italije, pa tudi iz Sirije, Vietnama, Tajske in Brazilije ter s Slovaške, je zapisano v sporočilu za javnost. Med njimi je tudi 14-letna tajska aktivistka Ralyn Satidtanasarn, imenovana Lilly, ki si že več let prizadeva za omejitev porabe plastike v svoji državi.

Še nikoli prej ni toliko mladih zahtevalo korenitih sprememb v gospodarstvu in družbi kot v zadnjih letih.

Luigino Bruni, znanstveni direktor »Frančiškove ekonomije«, je spregovoril o »času novega protagonizma mladih, predvsem najstnikov«, in opozoril na njihovo družbeno angažiranost. Še nikoli prej ni toliko mladih zahtevalo korenitih sprememb v gospodarstvu in družbi kot v zadnjih letih, »najbolj radikalnih v zadnjih desetletjih,« je poudaril Bruni. Švedska aktivistka Greta Thunberg in generacija »Petki za prihodnost« so bili po njegovih besedah pobudniki »najpomembnejše inovacije 21. stoletja v smislu okoljske kulture in novega razvojnega modela«.

»Ti mladi so danes v prvih vrstah sprememb v svetu in vse nas učijo prepotrebnih novosti,« je še pojasnil italijanski ekonomist. Zato se, kot je poudaril, še posebej veseli sodelovanja angažiranih najstnikov v projektu »Frančiškova ekonomija«.

Plastični odpadki na Tajskem. FOTO: Vatican Media

14-letna Tajka Lilly: zahvala papežu Frančišku

Kot rečeno, se bo srečanja »Frančiškova ekonomija« udeležila tudi 14-letna Tajka Lilly, ki je v pogovoru v pripravi na srečanje v Assisiju spregovorila o svojem prizadevanju v boju proti plastičnim odpadkom.

Kot je poudarila, poroča Radio Vatikan, si tudi otroci in najstniki ne morejo več »privoščiti razkošja, da ne bi upoštevali sveta okoli sebe. Prisiljeni smo reševati probleme odraslih, ker se bojimo, da ne bomo imeli čiste in trajnostne prihodnosti. Odrasli bi morali svojim otrokom in potomcem zapustiti boljši svet. Morali bi sprejeti konkretne ukrepe za reševanje trenutnih problemov, kot so podnebne spremembe, onesnaževanje in neenakost, in ne le govoriti o njih.« Tajsko najstnico skrb za okolje spremlja že od otroških let: ko je bila stara osem let, je delala, kar je bilo v njeni moči, da bi zmanjšali plastične odpadke ter svoje sošolce in družino ozaveščala o njihovem škodljivem vplivu na okolje. Ob tem poudarja, da smo kot državljani sveta vsi odgovorni za trajnost.

Lilly je dosegla, da je bila v začetku leta 2020 v več kot 70 večjih trgovinah po vsej državi prepovedana uporaba plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

Po njenem mnenju »aktivizem posameznikov žal ne more narediti veliko«, zato se je odločila, da se bo problema lotila pri njegovem izvoru, na ravni podjetij in vlad. Dosegla je, da je bila v začetku leta 2020 v več kot 70 večjih trgovinah po vsej državi prepovedana uporaba plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Naučila se je, da okoljska vprašanja zadevajo vse, zato smo vsi odgovorni, da prispevamo k spremembam.

Lilly meni, da je »Frančiškova ekonomija« odličen način »za začetek pogovora glede tega, kako lahko mladi vplivajo na podnebje«. Kot pravi, bi se v Assisiju rada zahvalila papežu Frančišku »za nauk in prijaznost v letih njegovega pontifikata. Prav tako bi se mu rada zahvalila, da vse ozavešča glede trenutnih problemov v svetu ter močno podpira mlade, kot je sama, naj se oglasijo, da bi jih slišali pomembni ljudje, kot je on, ki nam lahko pomagajo, da se stvari spremenijo«.

Nalaganje
Nazaj na vrh