Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškova rumena zapestnica

Za vas piše:
M. M. Š. / news.va
Objava: 26. 03. 2013 / 10:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančiškova rumena zapestnica

Rumeno zapestnico je papežu Frančišku podaril kardinal Wilfrid Fox Napier, nadškof v Durbanu v Južnoafriški republiki.

Gotovo smo že vsi opazili rumen trak, ki ga od svoje izvolitve dalje na zapestju nosi papež Frančišek. Preprost gumijast obroček je s pomočjo fotografov in časnikarjev pritegnil pozornost svetovne javnosti, medtem ko spoznavamo novega papeža in ga opazujemo pri opravljanju njegovih dolžnosti. Časnikarka Radia Vatikan, Linda Bordoni, je moža, ki je svetemu očetu poklonil ta nenavadni dar, prosila za kratko pojasnilo.

Rumeno zapestnico je papežu Frančišku podaril kardinal Wilfrid Fox Napier, nadškof v Durbanu v Južnoafriški republiki. Svetemu očetu jo je izročil, ko se je ta dan po svoji izvolitvi srečal s kardinalskim kolegijem.

Kardinal Napier je pojasnil, kako se je pred letom ali dvema eden izmed njegovih duhovnikov domislil, da bi ustvaril poseben simbol za postni čas. Nekaj, kar bi ljudi nenehno spominjalo na postne zaobljube, da bi jim bilo v pomoč, ko bi vztrajali v svojih odpovedih. Duhovnik se je odločil za črn in škrlatni obroček z natisnjenim napisom ‘Sacrificium’ – kajti, kot pojasnjuje kardinal Napier, “v tem je smisel naše postne kampanje: žrtvuj se in daruj ubogim”.

Ko se je pričelo leto vere, je isti duhovnik kardinala prosil za nasvet, ali naj kaj podobnega stori tudi ob tej priložnosti. Kardinal Napier ga je spodbudil in rezultat tega je rumeni obroček za leto vere z napisom ‘Credo Domine – Verujem, Gospod’. Poleg napisa sta simbol ribe in križ.

“Pomemben je podatek”, poudarja kardinal Napier, “da vsak posameznik poleg zapestnice prejme podobico, na kateri je na eni strani besedilo molitve ob letu vere, s katero Boga prosimo, naj nam v tem času pomaga opraviti vse potrebno, da bomo resnično prenovili svojo vero; na drugi strani pa je obrazec, s katerim se lastnik obveže, kaj vse bo v ta namen storil.” Zapestnico izdelujejo v župniji sv. Jožefa v kardinalovi južnoafriški škofiji.

Kardinal Napier še pove, da je papež Frančišek ob prejemu daru takoj povprašal, za kaj gre pri vsem skupaj. “Zapestnico je vzel iz škatlice in si jo takoj poveznil na zapestje, čeprav je njegov pomočnik čakal, da prevzame prejeti dar… Med kosilom, v dnevih po srečanju s kardinalskim kolegijem, je Frančišek zapestnico snel in jo pokazal kardinalom, ki so z njim sedeli za mizo, jim pojasnil pomen svojega novega ‘nakita’ in njegov izvor…

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh