Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškova Sončna pesem se vrača v Vatikan

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 09. 05. 2024 / 09:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2024 / 07:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančiškova Sončna pesem se vrača v Vatikan
Podobe na razstavi z naslovom »Spremembe« s fotografskimi sredstvi poustvarjajo »Sončno pesem« ali »Hvalnico stvarstva« sv. Frančiška Asiškega. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Frančiškova Sončna pesem se vrača v Vatikan

Na vatikanskem Trgu sv. Petra, pod Berninijevim stebriščem, je do 27. maja na ogled 24 fotografij velikega formata na temo stvarstva in podnebnih sprememb.

Podobe na razstavi z naslovom »Spremembe«, ki so jo slovesno odprli v začetku tega tedna, s fotografskimi sredstvi poustvarjajo »Sončno pesem« ali »Hvalnico stvarstva« sv. Frančiška Asiškega, kot je po navedbah vatikanskih medijev zapisano v sporočilu za javnost kustosinj Lie in Marianne Beltrami. Razstava je posvečena podnebnim spremembam in njihovim posledicam, obenem pa predstavlja izziv obiskovalcem, naj spremenijo svoje poglede in dejanja.

Odprtje razstave v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

24 izbranih podob mednarodnih fotografskih umetnikov prihaja iz različnih držav z vsega sveta, med drugim iz Italije, Grčije, Islandije, Etiopije, Bangladeša in Brazilije. Fotografije prikazujejo nasprotje med posledicami podnebnih sprememb ter upanjem ob pogledu na lepote Božjega stvarstva. Okvirji fotografij so izdelani iz lesa polomljenega drevja, ki so ga iz gozdov na gorskem območju Dolomitov in beneških Predalp počistili po neurju Vaia v severni Italiji leta 2018.

Razstava je nastala v sodelovanju z različnimi organi rimske kurije in študijskim središčem Hvaljen, moj Gospod, ki ga je papež Frančišek ustanovil leta 2023 v nekdanji papeški poletni rezidenci Castelgandolfo.

Razstava je bila na ogled že na svetovnem podnebnem vrhu COP28 v Dubaju in lani med zasedanjem vesoljne škofovske sinode v Vatikanu. Nastala je v sodelovanju z različnimi organi rimske kurije in študijskim središčem Hvaljen, moj Gospod, ki ga je papež Frančišek ustanovil leta 2023 v nekdanji papeški poletni rezidenci Castelgandolfo. Razstavo si lahko ogledate tudi na tej povezavi.


Nalaganje
Nazaj na vrh