Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski duhovnik: napad na otroškem igrišču ni zrcalo vseh beguncev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 06. 2023 / 09:47
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2023 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francoski duhovnik: napad na otroškem igrišču ni zrcalo vseh beguncev
Francoski duhovnik msgr. Pascal Gollnisch je glavni direktor človekoljubne organizacije Œuvre d'Orient, ki si prizadeva za pomoč kristjanom na Bližnjem vzhodu. FOTO: Peter Potrowl/Wikipedia

Francoski duhovnik: napad na otroškem igrišču ni zrcalo vseh beguncev

V mestu Annecy v francoskih Alpah je sirski begunec Abdalmasih H. minuli četrtek na otroškem igrišču z nožem zabodel šest oseb: hudo je poškodoval štiri malčke, stare od 22 mesecev do treh let, in dva starejša moška.

Francosko tožilstvo je napadalca obtožilo poskusa umora. Vse žrtve napada so zdaj že zunaj smrtne nevarnosti, dosti hujši izid tragičnega dogodka pa je preprečil pogumni mladenič Henri, ki se je s svojim nahrbtnikom zoperstavil napadalcu, sirskemu kristjanu, in ga odgnal. 31-letni storilec je sicer na Švedskem pridobil status begunca.

Francoski duhovnik msgr. Pascal Gollnisch, glavni direktor človekoljubne organizacije Œuvre d'Orient, ki si prizadeva za pomoč kristjanom na Bližnjem vzhodu, je za spletni portal La Croix International spregovoril o tem skrb vzbujajočem dogodku in pri tem vztrajal, da ta nikakor ne sme vzbuditi dvoma o vrednosti in poštenju sirskih beguncev v Evropi.

Napad na otroškem igrišču je bil eno najbolj protikrščanskih dejanj sploh, in ljudje so zgroženi, da je storilec kristjan.

Na vprašanje, kakšno je njegovo mnenje glede storilca iz Annecyja, ki se je sam označil za kristjana, msgr. Gollnisch odgovarja, da je bilo to eno najbolj protikrščanskih dejanj sploh, in ljudje so zgroženi, da je storilec kristjan. Toda, je zatrdil francoski duhovnik, »nočemo, da bi se to odražalo na vseh beguncih, zlasti na krščanskih beguncih iz Sirije«, ki so v Franciji zelo uveljavljeni, veljajo za poštene in delovne ljudi, »to grozljivo dejanje pa sramoti te krščanske begunce, ki so resnično izjemni ljudje«.

Precejšen delež sirskih beguncev tako v Franciji kot v celotni Evropi predstavljajo kristjani, pojasnjuje msgr. Gollnisch. Veliko sirskih beguncev je trenutno v Turčiji, Jordaniji in Iraku, vendar je večina teh beguncev muslimanov. Krščanski begunci pogosteje potujejo v evropske države, predvsem na Švedsko, podobno kot napadalec iz Annecyja.

Kakšne so značilnosti sirskih kristjanov?

Številni sirski kristjani so prišli tudi v Francijo, večinoma katoličani, ki pripadajo različnim Cerkvam: grški melkitski, sirski in kaldejski. Te tri Katoliške cerkve v Siriji sobivajo skupaj z Armenci, kjer ima vsaka od teh skupnosti svojo pravoslavno vzporednico, vendar so tisti, ki so prišli v Francijo, večinoma katoličani.

In kakšne so značilnosti sirskih kristjanov?

Navzočnost kristjanov v Siriji sega v najzgodnejše dni krščanstva in je bila vedno pomembna.

Po besedah francoskega duhovnika gre za zelo staro skupnost, saj so kristjani takoj po binkoštih zapustili Jeruzalem in ustanovili občestvo v Damasku. To je dobro znano, saj je poznejši sveti Pavel nameraval iti iz Jeruzalema v Damask, da bi v verigah pripeljal nazaj tiste, ki so se spreobrnili v krščanstvo. V Damasku lahko še vedno najdemo sledove hiše, v kateri je bil sveti Pavel krščen. Ta navzočnost kristjanov sega v najzgodnejše dni krščanstva in je bila vedno pomembna, je v pogovoru za La Croix International pojasnil msgr. Gollnisch.

V Siriji tradicija sožitja med krščanskimi skupnostmi in muslimanskim svetom

Do začetka 20. stoletja je bilo približno 30-40 odstotkov prebivalstva krščanskega in v Siriji obstaja tradicija sožitja med krščanskimi skupnostmi in muslimanskim svetom. Še ne dolgo nazaj je bila Sirija ena izmed držav, kjer je bilo to sožitje zares zgledno. V zadnjih desetletjih, predvsem s prihodom Islamske države, pa so islamisti izvajali protikrščanske ukrepe. Prej to v Siriji ni bilo običajno.

Na splošno so kristjani v Siriji mirovniki in neutrudno spodbujajo medverski dialog.

Na vprašanje, ali se je položaj kristjanov v Siriji poslabšal zlasti po državljanski vojni leta 2011, msgr. Gollnisch odgovarja, da so kristjani na območjih pod vladnim nadzorom obravnavani enako kot vsi drugi državljani. V Siriji spoštujejo cerkve in bogoslužje. Šole, bolnišnice in krščanske dobrodelne organizacije delujejo, zato imajo kristjani na teh območjih prave možnosti za delovanje.

Po drugi strani pa so razmere za tiste, ki živijo na drugih območjih, lahko dosti bolj negotove. Na splošno kristjani pripadajo višjemu srednjemu razredu, čeprav kot povsod obstajajo tudi zelo revni in zelo bogati kristjani. Danes predstavljajo približno 3 odstotke prebivalstva, saj so se mnogi izselili. Na splošno so kristjani v Siriji mirovniki in neutrudno spodbujajo medverski dialog.

Nalaganje
Nazaj na vrh