Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Frankenstein' v vatikanskih arhivih

Objava: 04. 01. 2012 / 08:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Frankenstein' v vatikanskih arhivih

Naključna najdba nekaterih odlomkov iz leta 1931 posnete filmske grozljivke.

V vatikanskem filmskem arhivu so našli nekaj odlomkov filmske grozljivke 'Frankenstein', posnete leta 1931. Kot je v prispevku za vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano' z naslovom 'Prikriti Frankenstein v Vatikanu' zapisala vodja filmskega arhiva Claudia Di Giovanni, so na izseke ameriškega črno-belega filma naleteli povsem naključno.

Kako so omenjeni filmski odlomki zašli v vatikansko filmoteko, v časopisnem prispevku ni pojasnjeno. Po navedbah Di Giovannijeve gre le za nekaj odlomkov. Pred premiernim prikazovanjem filma pred osemdesetimi leti je bilo več odlomkov cenzuriranih, med drugim tudi zaradi očitka, da so bogokletni.

Film angleškega režiserja Jamesa Whalea pripoveduje zgodbo znanstvenika Henryja Frankensteina, ki želi iz mrtve snovi ustvariti življenje in v enem izmed poskusov ustvari morilsko pošast po imenu Frankenstein.

Di Giovannijeva nasprotuje posplošeni oznaki, da gre pri omenjenem filmu zgolj za grozljivko. Po njenem mnenju gre na globlji ravni pri tem za zgodbo o znanstveniku, ki poskuša prevzeti vlogo Boga.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh