Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frankfurtski knjižni sejem letos v »posebni izdaji«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 10. 2020 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2020 / 08:56
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frankfurtski knjižni sejem letos v »posebni izdaji«

Običajnih stojnic, na katerih razstavljajo založniki z vsega sveta, letos ne bo.

Knjižni sejem v Frankfurtu leta 2008 FOTO: Wikipedia

Frankfurtski knjižni sejem od srede do nedelje zaradi koronavirusa letos prirejajo v »posebni izdaji«, ki so jo organizatorji naslovili Zdaj vsi skupaj, poroča STA. Običajnih stojnic, na katerih razstavljajo založniki z vsega sveta, tokrat ne bo, pripravili pa so dogodke v novih oblikah tako v sejemski dvorani in na različnih prizoriščih po mestu kot na spletu.

Zdaj vsi skupaj - na spletu, v mestu, na sejmu, organizatorji oglašujejo letošnji dogodek na uradni spletni strani, kjer so zapisali, da bo frankfurtski sejem kljub posebni izdaji še vedno najpomembnejše svetovno tržišče tiskanih in digitalnih vsebin ter festival književnosti in kulture brez primere.

Napovedali so obsežen digitalni program, na katerem bodo razstavljavcem ponudili možnost vzpostavljanja stikov, trgovanja z avtorskimi pravicami in udeležbo na digitalnih dogodkih. Kot najpomembnejšo platformo so izpostavili Imenik razstavljavcev, ki bo trgovcem in zasebnim obiskovalcem olajšal iskanje razstavljavcev in ponudb, ki jih zanimajo.

Slovesno odprtje sejma na ogled iz varnega zavetja doma

Sejem bodo v sredo zvečer odprli s slovesnostjo, ki si jo bo po vsem svetu mogoče ogledati iz varnega zavetja doma. Pri tem so opozorili na celodnevni festival Bookfest, ki je na programu v soboto po mestu in prvič v digitalni obliki s prenosom na uradni spletni strani, na spletnem portalu YouTube in delno na Facebooku, obsežen konferenčni in strokovni program ter sejemski oder ARD z dogodki v živo. Program v tem delu bo vodila televizija ARD s podružnicami.

Za festival Bookfest so napovedali imena, kot so Elizabeth Gilbert, Margaret Atwood, Ayad Akhtar, Eliot Weinberger, Don Winslow, Slavoj Žižek, Edward Snowden in Jamie Oliver. Kanada kot letošnja častna gostja pripravlja virtualni niz, s katerim bo prikazala raznolikost, ustvarjalnost in edinstvenost kanadske književne in kulturne scene.

Tudi prihodnji državi gostji, Španija in Slovenija, bosta po podatkih uradne strani sejma zastopani v obeh formatih Bookfesta, nekdanji častni državi Norveška in Gruzija pa bosta prav tako predstavili znane in priljubljene avtorje iz svojih držav.

Slovenija častna gostja sejma leta 2023

Javna agencija za knjigo (Jak) bo v četrtek kot dogodek z udeležbo predstavila novo izdajo romana Urok južnega morja (AvivA Verlag) Alme M. Karlin, v soboto pa bo na Bookfestu sodelovala s kratkim filmom Umetnost v krizi z avtorji Alenko Zupančič, Alojzom Ihanom, Mojco Kumerdej, Jasminom B. Frelihom in Mojco Širok ter video predstavitvijo slovenske kulinarične zvezde Ane Roš in njenega knjižnega prvenca Sun and Rain (Phaidon).

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki ga prirejajo od leta 1949, običajno naštejejo okoli 300.000 obiskovalcev, predstavi pa se okoli 7.500 razstavljavcev iz več kot 100 držav.

Slovenija bo častna gostja leta 2023 namesto leta 2022, ker je Kanada zaradi posledic epidemije koronavirusne bolezni 19 sejem in države s podpisanimi pogodbami zaprosila za premik svojega gostovanja v leto 2021. Kot je ob spremembi povedala direktorica Jaka Renata Zamida, je bil med državami dosežen sporazum, ki temelji na solidarnosti in vzajemnem razumevanju. Za Kanado bo leta 2022 na vrsti Španija, za Slovenijo pa nato leta 2024 Italija.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh