Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gänswein: tudi Benedikt čez poletje ostaja v Rimu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 08. 2014 / 08:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Gänswein: tudi Benedikt čez poletje ostaja v Rimu

Upokojeni papež se v času dopustov nič več ne seli v Castel Gandolfo; kljub telesni oslabelosti »glava in duh še povsem bistra«.

Upokojeni papež Benedikt XVI. letošnje poletje načrtovano preživlja v Rimu in ne v papeški letni rezidenci v Castel Gandolfu. Tako se je odločil, potem ko se je tudi papež Frančišek odpovedal bivanju v Albanskem gričevju, je v pogovoru za nemški cerkveni časnik v Augsburgu pojasnil prefekt papeške hiše, nadškof Georg Gänswein. V avgustu upokojeni papež v svojem vatikanskem domovanju gosti starejšega brata Georga.



Nadškof Gänswein, tudi osebni tajnik upokojenega papeža, obžaluje dejstvo, da brata Ratzinger ne bosta potovala v Castel Gandolfo. Tam je poleti prijetneje kot v Rimu, saj kraj ob Albanskem jezeru leži na 450 metrih nadmorske višine. »Pozno popoldne tam vedno zaveje lahen zahodni vetrič z morja, ki osvežuje in zelo blagodejno vpliva na človekovo počutje.« V poletno vročem Rimu tega močno primanjkuje.

Glede zdravstvenega stanja Benedikta XVI. je nadškof povedal, da se upokojeni papež za svojo starost 87 let razmeroma dobro počuti. Nekaj težav ima pri hoji, »glava in duh pa sta še povsem bistra«. Benedikt XVI. budno in pozorno spremlja cerkveno in politično dogajanje, pojasnjuje nadškof Gänswein. »Prebira časopisje, spremlja televizijska poročila, prejema različne informacije in sprejema obiske.« Na poseben način je v tekoče dogajanje vključen preko molitve za svojega naslednika in vesoljno Cerkev.

Nadškof Gänswein je v pogovoru za nemški časnik tudi potrdil, da Benedikt XVI. ne bo več obiskal Bavarske. Da svojo domovino močno pogreša, ni nikakršna skrivnost. Na Bavarskem so navsezadnje njegove korenine: »Njegovo srce bije po bavarsko, kot to lepo opisuje naslov neke knjige.« Še vedno pa je zelo povezan s svojo domovino, preko pisem, obiskov in drugih stikov, ki mu jih Bavarci prinašajo v Vatikan.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh