Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gašper Komatar: Bog mi pokaže luč na koncu tunela

Za vas piše:
Jerca Polc
Objava: 12. 02. 2022 / 12:00
Oznake: Iz življenja, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2022 / 07:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gašper Komatar: Bog mi pokaže luč na koncu tunela
Gašper Anton Komatar je goreč v veri in zaupanju v Boga Očeta. OTO: Tatjana Splichal

Gašper Komatar: Bog mi pokaže luč na koncu tunela

Gašper Anton Komatar, 25-letnik iz okolice Domžal je lani zaključil študij biokemije in se zdaj postavlja na svoje noge. Je aktiven in ustvarjalen fant, navdušen športnik, devet let je treniral smučarske skoke. Predvsem pa je goreč v veri in zaupanju v Boga Očeta. Dolgo je bil zelo dejaven v mladinski pastorali, danes pa je vključen v skupino Živi kamni in duhovne vaje v vsakdanjem življenju. Pravi, da je »ljubljeni grešnik, ki išče«.

Gašperjeva dobra volja in sproščenost sta prav nalezljivi. Trenutno dela v Hiši kruha, kjer s kuhanjem in pospravljanjem pomaga pri izvedbi programov, poleg tega pa išče redno zaposlitev. Ob postavljanju na lastne noge »se tla precej majejo«, priznava. 

Na poti vere

A pokonci ga drži vera v Boga Očeta. »Po Sinu mi je razodel, da me ljubi, zame skrbi in da se mi ni treba bati … zase v svoji ranljivosti, šibkosti, bolečini, nemoči, preizkušnji. Ko pred sabo ne vidim poti in jasnega načrta, kako naprej. Včasih sem mislil, da preizkušenj in bolečine ne sme biti – da moram biti močan in sam načrtovati svoje življenje,« pripoveduje. »Prosil sem Očeta, naj se preizkušnja že enkrat konča, On pa mi je rekel: »Dovolj ti je moja milost. Moč se dopolnjuje v slabotnosti« (2 Kor 12, 8-10).« Ta izkušnja mu razodeva, da je prav nemoč kraj, kjer srečujeta Božje usmiljenje in Ljubezen. 

Včasih sem mislil, da preizkušenj in bolečine ne sme biti – da moram biti močan in sam načrtovati svoje življenje.

Prvega resničnega duhovnega očeta, ki ga je spremil na pot osebne vere, je našel že v kaplanu v domači župniji. Potem pa je po duhovniku, ki je tudi njegov sorodnik, spoznal jezuite in sčasoma začel vstopati v občestva, ki jih gradijo. Svoj čas rad preživlja v molitvi, pri sv. maši, »v iskanju najboljših naslednjih korakov, vse to v občestvu z brati in sestrami. Najraje v družbi mojega dekleta Erike.« Rad se ukvarja tudi s športom.

O veri mladih v Sloveniji

Dolgo se je udejstvoval v mladinski pastorali, z nekoliko oddaljenim pogledom pa se mu zdi, da »mlade, namesto da bi jih spremljali v iskanju in jih vodili v vero odnosov in poklicanosti, velikokrat vodimo v vero dejavnosti. Kot da smo mladi (bili) po župnijah bolj izvajalci dejavnosti, kot tisti, ki naj bi šele razločevali Božji klic za svoje življenje,« priznava. Zato meni, da ima mladinska pastorala v Sloveniji še veliko prostora za rast.

Kot da smo mladi (bili) po župnijah bolj izvajalci dejavnosti, kot tisti, ki naj bi šele razločevali Božji klic za svoje življenje

Mladim bi Gašper rad sporočil predvsem eno: »Stiske in iskanje so sestavni del življenja vsakega, ki sprejme vero v Kristusa, ki pravi: 'Na svetu imate stisko, toda bodite pogumni: jaz sem svet premagal' (Jn 16,33). Želim vam, da bi si kljub preizkušnjam upali iskati svoje poslanstvo ter da vas na vseh poteh spremlja Božji blagoslov.«

Na straneh Mladega vala ga boste gotovo prav kmalu spet srečali. 

Celoten članek je bil objavljen na straneh Mladega vala v tedenski prilogi tednika Družina Naša družina (6/2022).

Kupi v trgovini

Mavrični most
Veroučni pripomočki
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh