Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

General Electric zaradi korupcije v zadevi TEŠ ob dodatnih 23 milijonov evrov

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 01. 09. 2022 / 16:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2022 / 16:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
General Electric zaradi korupcije v zadevi TEŠ ob dodatnih 23 milijonov evrov
Predraga gradnja TEŠ 6 je ena največjih korupcijskih afer v samostojni Sloveniji. FOTO: Wikipedija

General Electric zaradi korupcije v zadevi TEŠ ob dodatnih 23 milijonov evrov

Ameriška korporacija General Electric (GE), sedanja lastnica francoskega podjetja Alstom, je na današnjem predobravnavnem naroku sprejela odgovornost glede preplačane investicije v TEŠ 6. Kot izhaja iz sporazuma, bo GE kot odškodnino plačal še dodatnih 23 milijonov evrov kazni.

Uradni izrek dogovorjene kazenske sankcije bo sledil 3. oktobra. Se pa za priznanje krivde ni odločilo drugih deset obtoženih fizičnih oseb, zato se bo sojenje tem v prihodnjih mesecih nadaljevalo.

Na zatožni klopi deset fizičnih in dve pravni osebi

Vsekakor bo šlo za enega od največjih sojenj v zgodovini Slovenije. Na zatožni klopi se bodo tako znašli nekdanji direktor elektrarne Uroš Rotnik, takratni vodja projekta Bojan Brešar ter uslužbenci Teša Darko Weiss, Miran Leben, Jože Lenart in Bojan Dermol, avstrijska predstavnika nekdanjega Alstoma, ki ga je nasledil General Electric, Frank Lehmann in Josef Reisel, lobist Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar ter zastopnika družbe Sol Intercontinental v likvidaciji, ki je bila v Kotarjevi lasti.

Obtožnica Rotniku očita, da je zlorabil svoj položaj pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega in gradnjo šestega bloka Teša ter nabavo merilne tehnike in opravljanje meritev za peti blok, čeprav naj te, nabavljene pri podjetju Sol Intercontinental, po mnenju tožilstva sploh ne bi bile potrebne.

Prvi mož Teša naj bi investicijo v gradnjo nove 600-megavatne elektrarne, katere vrednost se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov pozneje povzpela na 1,4 milijarde evrov, peljal tako, da je bil za posel izbran Alstom, iz njega pa izločen drugi ponudnik Siemens.

Med letoma 2006 in 2009 naj bi na ključne položaje komisij, ki sta sodelovali pri izbiri dobavitelja opreme, imenoval ljudi, ki jim je po mnenju tožilstva zaupal. Ti naj bi skupaj z inženirji podjetja CEE, ki ga je Teš najel za svetovanje pri pisanju razpisa, poskrbeli za to, da bo postopek izpeljan tako, da bo izbran Alstom, obtožbe tožilstva povzema STA.

Pred nami najmanj pol leta obravnav

Ker je bilo med gradnjo storjenih več kaznivih dejanj, bo sojenje razdeljeno na tri sklope. Tako na obravnave ne bo hkrati potrebno hoditi vsem obtoženim, kar naj bi skrajšalo čas obravnav. Te so sicer razpisane vse do januarja prihodnje leto.

Obramba je sicer že danes skušala izročiti nekatere dokaze, ki naj bi bili pridobljeni na domnevno nezakonit način, vendar je sodišče njihovo zahtevo zaradi neutemeljenosti zavrnilo.

Nalaganje
Nazaj na vrh