Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Georg Ratzinger je obhajal 90. rojstni dan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 01. 2014 / 10:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Georg Ratzinger je obhajal 90. rojstni dan

Slavje na bratovem domu v Vatikanskih vrtovih z mašo, s tradicionalnim bavarskim zajtrkom in koncertom.

Georg Ratzinger, brat upokojenega papeža Benedikta XVI., je včeraj dopolnil 90 let. Duhovnik in nekdanji stolni kapelnik v Regensburgu je osebni praznik obhajal skupaj s svojim 86-letnim bratom na njegovem domu v nekdanjem samostanu »Mater Ecclesiae« v Vatikanskih vrtovih. Nekaj dni pred velikim dnem je moral Georg Ratzinger zaradi rahlega slabenja srčne mišice preživeti v bolnišnici. Po treh dneh, ki jih je preživel na rimski kliniki Gemelli, kjer ga je obiskal tudi Benedikt XVI., je bil 5. januarja odpuščen. Avgusta 2005 so tokratnemu slavljencu na isti kliniki vstavili srčni spodbujevalnik.


Leta 1924 rojeni Georg Ratzinger je najstarejši izmed treh Ratzingerjevih otrok. Brata sta imela še sestro Marijo, ki je umrla leta 1991. Leta 1945 je Georg, takrat že semeniščnik, sodeloval v zadnjih bitkah druge svetovne vojne na italijanskih bojiščih in pristal v ujetništvu zaveznikov. Po osvoboditvi sta oba brata od leta 1946 dalje skupaj študirala v freisinškem semenišču, kjer sta leta 1951 v tamkajšnji stolnici skupaj prejela duhovniško posvečenje.

Kot nadarjen glasbenik je Georg Ratzinger večino svojega življenja preživel kot stolni kapelnik v Regensburgu. Po bratovi izvolitvi za papeža je večkrat dlje časa bival v Vatikanu in Castel Gandolfu. Georg Ratzinger je skoraj slep, še vedno pa igra klavir, tudi skupaj z bratom Josephom.

V pogovoru za nemški časnik »Passauer Neue Presse« minuli teden je Ratzinger dejal, da se hvaležno ozira na prehojeno življenjsko pot.

Kot je včeraj sporočil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, sta si brata Ratzinger po zahvalnem bogoslužju v kapeli nekdanjega samostana »Mater Ecclesiae«, kjer biva upokojeni papež, privoščila pravi bavarski zajtrk, med katerim so slavljencu v skladu s tradicijo voščili s pesmimi. Bogoslužja se je udeležil tudi osebni tajnik Benedikta XVI., nadškof Georg Gänswein, in tamkajšnje gospodinje.

Popoldne, po slovesnem kosilu, so štirje glasbeniki, dva pianista, violinist in tenorist, v snemalni dvorani Radia Vatikan v Vatikanskih vrtovih priredili koncert v čast včerajšnjemu slavljencu, med okoli 40 gosti pa je bil tudi novoimenovani kardinal, nadškof Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregacije za nauk vere in nekdanji regensburški škof.

Vir: Kathpress / RV

Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh