Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Giro danes tudi po Sloveniji

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 27. 05. 2022 / 07:33
Oznake: Slovenija, Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Giro danes tudi po Sloveniji
FOTO: Facebook Giro d'Italia

Giro danes tudi po Sloveniji

Kolesarska dirka po Italiji bo danes še drugo leto zapovrstjo za nekaj deset kilometrov zavila na slovensko stran državne meje. Pričakovati je bučen sprejem za rožnato karavano in še posebej za najboljše, ki se bodo na dobrih 37 km dolgem odseku po Sloveniji udarili za pomembne sekunde v boju za skupno zmago.

Na že 105. izdaji italijanske pentlje namreč poteka ogorčen boj za skupno zmago. Najboljša kolesarja, Ekvadorca Richarda Carapaza in Avstralca Jaija Hindleyja v skupnem seštevku ločijo le tri sekunde, blizu pa ostaja tudi Španec Mikel Landa (Bahrain-Victorious).

Prav zato ni pričakovati, da bo v »domači« etapi proste roke dobil edini preostali Slovenec na Giru Domen Novak. Ta je že nekaj zadnjih dni eden najbolj zvestih pomočnikov izkušenega Španca, ki na tretjem mestu v skupnem seštevku zaostaja 1:05 minute.

FOTO: Facebook Giro d'Italia

Kje bo potekala etapa

Etapa se bo začela ob Jadranskem morju v Marano Lagunareju in končala nad Čedadom pri svetišču Stara gora po skupno 177 kilometrih in kar 3230 premaganih višinskih metrih.

Slovenski del trase se bo začel po 101,1 kilometru etape in sicer na mejnem prehodu Učja. Nato sledi spust do Žage in pot do Kobarida, kjer se bo pri Idrskem začel vzpon prek Liveka in Livških Raven na Kolovrat. Vzpon na Kolovrat velja za enega najtežjih na letošnjem Giru. Na 10,3 kilometrov dolgem klancu bodo kolesarji morali premagati kar 950 višinskih metrov; povprečni naklon je 9,2 odstotka. Po Sloveniji bodo kolesarji skupno prekolesarili 37,6 kilometrov. 

Karavana kolesarjev na Giru bo slovensko mejo prečkala okoli 15. ure, iz države pa bodo izstopili med 16. in 16.30 uro.

Organizatorji dogodka - občine Bovec, Kobarid in Tolmin s skupnim zavodom Dolina Soče - so ob trasi pripravile tudi spremljevalni program, ob cestah trase pa pričakujejo več deset tisoč ljudi.

Neposredni prenos dirke si je od 13. ure dalje mogoče ogledati prek televizijskega programa Eurosport 2.

Številne zapore cest

Zaradi dogodka bodo na območju trase kolesarske dirke številne zapore državnih in lokalnih cest:

  • v Kobaridu od Hotela Hvala do Volaričeve ulice ter od Kobariškega muzeja do trga na Gregorčičevi ulici bo zaprto vse do jutri do 12. ure
  • po Mučeniški ulici od ribogojnice do križišča s Stresovo ulico v Kobaridu bo dopoldan promet potekal izmenično enosmerno. Dostop do Vrtca Kobarid bo mogoč z Gregorčičeve ulice od Planike
  • glavna cesta Učja – Žaga – Kobarid in Hotel Boka - Žaga zaprta (13.00-17.00)
  •  Staro Selo (odsek ribogojnice) - Kobarid (5.00-20.00)
  • Kobarid (Stresova ulica) (5.00-18.00)
  • Kobarid (Mučeniška ulica) (11.00-18.00)
  •  Kobarid (Gregorčičeva ulica od Mlekarne Planika do odcepa za vrtec) (13.00-18.00)
  •  Kobarid (križišče pri Volaričevi 9) – Idrsko - odcep za most do vasi Kamno (11.00-17.00)
  •  Idrsko – Livek - mejni prehod za Polavo (9.00-18.00)
  •  Livek - Livške Ravne - Solarij (9.00-18.00)
  •  Volče – Solarij (9.00-18.00)

Kolesarji in pešci lahko po trasi do Livka dostopajo do 13. ure pred Girom-E oz. do prihoda prvega policijskega avtomobila pred kolesarji Gira d'Italia.  

Na robu Kobarida sta dve večji parkirišči, kjer bo na volj možnost prevoza z avtobusom do Livka. Podobno bo za avtomobile, motorje in druga vozila zaprta cesta, ki iz Italije pripelje na Livek.

Nalaganje
Nazaj na vrh