Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glas cerkvenih zvonov za zaščito podnebja

Objava: 11. 12. 2009 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Glas cerkvenih zvonov za zaščito podnebja

Po celem svetu bodo zadoneli v nedeljo, pobudi se pridružujejo tudi slovenske škofije

Krščanske Cerkve po celem svetu vse glasneje pozivajo udeležence konference Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki te dni poteka v Kopenhagnu na Danskem, naj sprejmejo odgovorne odločitve, ki bodo učinkovito pripomogle k reševanju podnebnih vprašanj. Na pobudo Ekumenskega sveta Cerkva bodo v nedeljo, 13. decembra 2009, po celem svetu ob 15. uri po krajevnem času zadoneli cerkveni zvonovi v podporo zaščiti podnebja.

Pobuda je bila zapisana v besedilu z naslovom 'Cerkve odgovarjajo na podnebne spremembe', ki sta ga novembra pripravili Konferenca evropskih Cerkva in Svet evropskih škofovskih konferenc. V omenjenem besedilu so bile vse Cerkve povabljene, 'naj si prizadevajo za skupno molitev in solidarnost s trpečimi zaradi negativnih vplivov podnebnih sprememb, v skupnem iskanju modrosti in vztrajnem spreminjanju naših neustreznih načinov življenja'.

V nedeljo, 13. decembra 2009, bo v protestantski cerkvi v Kopenhagnu kot del programa podnebne konference potekala ekumenska slovesnost. Pridigo pripravlja primas anglikanske Cerkve, nadškof Rowan Williams. Slovesnosti naj bi se udeležili tudi danska kraljica Margareta II., generalni tajnik Ekumenskega sveta cerkva Samuel Kobia, ter Nobelov nagrajenec za mir in anglikanski nadškof v pokoju, Južnoafričan Desmond Tutu. Nadškof Tutu bo vodji oddelka za podnebje pri Združenih narodih Yvu de Boerju predal seznam z več kot pol milijona podpisi v podporo podnebni pravičnosti.

Vse Cerkve so povabljene, da se na svoj način pridružijo molitvam v podporo zaščiti podnebja in se tako vključijo v razširjeno skupnost ljudi, ki bodo molili tako na kraju dogajanja kot tudi na mnogih drugih delih sveta. Ob 15. uri bodo po cerkvah na Danskem zazvonili zvonovi, kristjani vsega sveta pa so povabljeni, naj se na to odzovejo s 350-imi udarci zvonov po svojih cerkvah ob 15. uri po krajevnem času (več informacij o tej pobudi najdete na naslovu: http://www.oikoumene.org/en/events-sections/countdown-to-climate-justice/bellringing.html). Pripravili so tudi verigo zvonjenja in molitev, ki se bo raztezala po vseh časovnih pasovih, začenši od otočja Fidži v južnem Pacifiku – kjer sonce najprej vzhaja in se podnebne spremembe že čutijo – prek vsega sveta do severne Evrope.

V nedeljo se bodo ob 15.uri pobudi pridružile tudi stolne cerkve v Sloveniji s pet minut trajajočim zvonjenjem.

Z zvonjenjem želijo Cerkve pozvati vse svetovne politike in izkazati pripravljenost številnih kristjanov, da sodelujejo pri potrebnih spremembah v svetu, pri čemer imajo v mislih predvsem ekološki način življenja in globalno pravičnost; oboje je nujno potrebno za dosego željenih ciljev. Po besedah predsednika Ekumenskega sveta Cerkva ne bi smelo priti do segrevanja podnebja, ampak bi se morala ogreti naša srca, da bi resnično vzljubili in skušali ohraniti naš svet.

Na konferenci v Kopenhagnu sodeluje tudi šestčlanska delegacija Svetega sedeža. Papež Benedikt XVI. je pred začetkom vrha pozval vse zemljane, naj poskrbijo za zmeren in odgovoren način življenja. Sveti oče od konference pričakuje učinkovite ukrepe za zaščito stvarstva in za solidaren razvoj; ti ukrepi pa morajo temeljiti na človekovem dostojanstvu in skupni blaginji.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh