Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glasgow 2023: na svetovnem kolesarskem prvenstvu tudi Tadej Pogačar in vatikanska ekipa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 08. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2023 / 16:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Glasgow 2023: na svetovnem kolesarskem prvenstvu tudi Tadej Pogačar in vatikanska ekipa
Nizozemec Rien Schuurhuis bo v Glasgowu zastopal vatikanske barve. FOTO: Vatican Media

Glasgow 2023: na svetovnem kolesarskem prvenstvu tudi Tadej Pogačar in vatikanska ekipa

V Glasgowu na Škotskem se jutri začenja svetovno prvenstvo UCI v kolesarstvu: poleg slovenske ekipe s Tadejem Pogačarjem na čelu bodo tokrat na prvenstvu drugič sodelovali tudi vatikanski kolesarji.

Ekipa »Athletica Vaticana« se bo v Glasgowu pomerila z vrhunskimi kolesarji, kot je dvakratni zmagovalec tekme po Franciji, naš Tadej Pogačar, so v začetku tedna sporočili iz Vatikana. Kolo vatikanskega tekmovalca Riena Schuurhuisa v rumeni in beli barvi, barvah Vatikana, bo nato prodano na dražbi v dobrodelne namene.

»Athletica Vaticana« se je svetovnega prvenstva v kolesarstvu prvič udeležila septembra lani.

Izkupiček bo namenjen centru za pomoč otrokom, je na tiskovni konferenci pojasnil Schuurhuis. V začetku julija so se deklice in dečki iz omenjenega centra v okviru kampanje v Vatikanu učili voziti kolo.

»Athletica Vaticana« se je svetovnega prvenstva v kolesarstvu prvič udeležila septembra lani. Ekipo je vodil 40-letni profesionalni kolesar Schuurhuis z Nizozemske.

Tadej Pogačar. FOTO: arhiv Družine/STA

V Glasgow tudi Tadej Pogačar

Nastop za slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Glasgowu je potrdil tudi najboljši kolesar sveta Tadej Pogačar, je v teh dneh poročala STA. 24-letni športnik bo nastopil tako na cestni dirki kot tudi v vožnji na čas.

Poleg Pogačarja bo na moški cestni dirki tekmoval tudi Luka Mezgec, ki je na dirki po Franciji prav tako pokazal odlično pripravljenost, moško cestno ekipo pa bodo sestavljali še Domen Novak, Matevž Govekar, Kristijan Koren, Tilen Finkšt, Jaka Primožič in Anže Skok. Dirka bo na sporedu že prvi konec tedna, v nedeljo, 6. avgusta.

Navzočnost Vatikana v Glasgowu bo pomagala poudariti dobro, ki ga je mogoče doseči s športom in ki dejansko prispeva h gradnji vezi prijateljstva med ljudmi.

Škofova dobrodošlica

Športnike iz Vatikana bo v Glasgowu z veseljem sprejel tudi tamkajšnji nadškof, William Nolan, ki je v pogovoru za spletni portal Vatican News povedal: »To je velik športni dogodek, ki tako kot vsi športni dogodki pomaga povezovati ljudi vseh kultur, jezikov in veroizpovedi, da sodelujejo v dogodkih, ki prispevajo k vzpostavljanju prijateljstva med vsemi nami.«

Nadškof je izrazil upanje, »da bodo ljudje v Glasgowu udeležence lepo sprejeli, navzočnost Vatikana pa bo pomagala poudariti dobro, ki ga je mogoče doseči s športom in ki dejansko prispeva h gradnji vezi prijateljstva med ljudmi.«

Rien Schuurhuis s kolesarskimi kolegi in tekmeci. FOTO: Vatican Media

Pričevanje »papeževega kolesarja«

Rien Schuurhuis nastop na svetovnem prvenstvu pod vatikansko zastavo opisuje kot »neverjetno čast«. Kot je povedal v pogovoru za Vatican News, je bilo kolesarjenje od nekdaj del njegovega življenja: njegova vsakdanja rutina je vključevala kolesarjenje v službo, šolo, trgovino in celo v cerkev. Pri svojih 40 se spominja dni, ko si je s svojo prvo žepnino kupil kolo. Prepričan je, da je bila ljubezen do kolesarjenja vedno navzoča v njegovem srcu, »kolesarska prijateljstva« pa so ga naučila spoznavati različne kulture in mu pomagala pri osebnostni rasti.

Kolesarjenje in šport na splošno sta odličen način vključevanja v skupnosti po vsem svetu.

Kolesarjenje in šport na splošno sta po njegovih besedah »odličen način vključevanja v skupnosti po vsem svetu«. Leta 2009 se je Rien z družino preselil v Avstralijo, odtlej pa je živel v Indiji, na francoskem Pacifiku in zdaj v Italiji. Takole pravi: »Kolesarjenje me je naučilo dati vse od sebe. Življenje v Avstraliji me je naučilo, kako lahko šport združuje. Polovica prebivalcev Avstralije se je rodila ali ima starše, ki so se rodili v tujini, z neverjetno mešanico kultur in jezikov. Šport ustvarja vez, ki presega vse te razlike.«

Veseli se dirke na Škotskem ter se zahvaljuje ekipi za njen trud in ekipni duh, ki je vse to omogočil.

Nalaganje
Nazaj na vrh