Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glej, njihova glasba bo živela večno

Za vas piše:
K. H.
Objava: 12. 07. 2019 / 11:15
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2019 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

Glej, njihova glasba bo živela večno

Na Studencu nocoj premiera drugega dela predstave o Avsenikovi glasbi Lepo je biti muzikant.

V vlogi gostilničarja Karla bo nastopil Konrad Pižorn - Kondi, predstavo je tudi tokrat režiral Lojze Stražar (foto: spletna stran www.studenec.net)

V 19. izvedbi Kulturnega poletnega festivala Studenec bo Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan, ki letos praznuje 70-letnico delovanja, nocoj, v petek, 12. julija, premierno uprizorilo drugi del predstave Lepo je biti muzikant. Izvirna zgodba, nekakšno nadaljevanje lanskoletne uspešnice, je na nek način povsem nova, samostojna, komična zgodba, prepletena z melodijami bratov Avsenik, kot v prvem delu pa se tudi tokrat pod scenarij podpisuje Avstrijec Andreas Brandstätter.

Zgodba drugega dela se, kot je zapisal Ludvik Kaluža, dogaja šest let po sicer optimističnem razhodu nosilnega akterja prve zgodbe, ansambla Fantov pet. Vsi člani nekdanjega ansambla so že družbeno in poklicno uspešni – Miha kot zavarovalničar, Jani kot ženitni posrednik z agencijo, Jože kot profesor, Ivan kot gledališki in filmski igralec, Kristjan kot uspešen trener fitnesa, njihov nekdanji menedžer Samo pa je postal župan. Mihova starša vodita turistično agencijo, le gostilničar Karel je ostal stari Karel, čaka pa sina Žana, da se vrne iz hotelirske šole.

Ob praznovanju rojstnega dne Mihove hčerke Lucije, ko ta v roke znova vzame harmoniko, župan Samo zbrano družbo obvesti, da se je družina Avsenik namenila ansamblu Fantov pet podeliti posebno priznanje za ohranjanje Avsenikove glasbe in jih vabi na slovesno podelitev. Miha sprejme izziv in vabilo ter skliče ansambel in pevski tercet na vaje, ki jih bodo imeli v Karlovi znameniti gostilni, kamor Mihova starša vodita skupine turistov. Karlu, ki se počuti osamljenega, Jani v svoji ženitni posredovalnici najde primerno nevesto, Mihovo bogato teto Mici; ker pa ta od svojega moškega pričakuje, da bo športni tip in po možnosti bogat, se Karel odloči za trening s Kristjanom; rad bi tudi obogatel, zato se odloči igrati loto, k čemur ga spodbudita sin Žan, ki je končal hotelirsko šolo in se domov vrnil s prijateljem, francoskim kuharjem Henrijem.

Od tu se zgodba slikovito in napeto zapleta … Eno ključnih vlog pa tudi v tej ljudski igri nosi Avsenikova glasba, za katero Jožetova zaročenka Nina izjavi: »Ja, ja, France Prešeren, ko bi bil še živ, bi svoje priznanje z veseljem izročil Avsenikom.« Vodja ansambla Miha pa: »Glej, njihova glasba bo živela večno.«

Kot že lanski, prvi del predstave Lepo je biti muzikant, je tudi letos avtor zgodbo spretno prepletel z lepimi in znanimi Avsenikovimi melodijami.

Več o predstavi, spored predstav (po nocojšnji premieri jo bodo do 11. avgusta ponovili še enajstkrat!) pa na spletni strani https://studenec.net.



Več o lanski predstavi Lepo je biti muzikant:

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/lepo-je-biti-muzikant?Open
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/lepo-je-biti-muzikant%20splet?Open

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh