Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gluhi tudi letos strežejo v planinskih kočah

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 28. 07. 2020 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2020 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gluhi tudi letos strežejo v planinskih kočah

Gluhi tudi letos strežejo v planinskih kočah

Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah povezuje svetova gluhih in slišečih.

Foto: Arhiv GSPK


Letošnje poletje po slovenskih gorah že tretje leto zapored poteka prostovoljska akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah. Akcija, ki se je začela v začetku julija, bo potekala vse do oktobra, in sicer v devetih planinskih kočah. Gostovala je že v Tončkovem domu na Lisci in Pogačnikovem domu na Kriških podih, prvi konec tedna v avgustu pa bo akcijo že drugo leto zapored gostil Triglavski dom na Kredarici na 2515 metrov nad morjem.

Korak bliže

Namen akcije, ki jo organizirata odbor Planinstvo za invalide oz. osebe s posebnimi potrebami PZS in Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha Vklop/Izklop, je promovirati slovenski znakovni jezik, inkluzijo, ozaveščati o gluhoti in naglušnosti, razblinjati strahove in povečati stopnjo vključenosti.

Ena od gonilnih sil akcije, Maja Kuzma Ganić je za tedensko prilogo Naša družina dejala, da je akcija odlična priložnost, da gluhi in slišeči naredijo korak bliže drug drugemu: »Nekatere od nas je strah storiti prvi korak, a akcija z inkluzivno noto je tudi ena od pobud, da obe strani sočasno naredita prvi krak k vzpostavljanju stikov v središču narave, kjer se navadno stkejo spoštljivi odnosi med ljudmi, in tudi do rabe slovenskega znakovnega jezika.«


Foto: Arhiv GSPK

Maji, dami številnih talentov, ki jo podrobneje lahko spoznate v Naši družini (št. 30, leto 2020), je za prostovoljsko delo predsednik republike Borut Pahor v začetku julija podelil najvišje državno priznanje za prostovoljstvo za leto 2019.

Kako poteka akcija

V času gostovanja akcije planince v planinski koči čaka jedilni list s kretnjami slovenskega znakovnega jezika in Braillovo pisavo, s pomočjo katerega lahko izvedejo naročilo. Na mizi je tudi komunikacijski valjček, ki ponazarja naročilo, uživanje v pijači, hrani oz. družbi in plačilo.

Akcija je priložnost, da spoznate gluhe, naročanje s kretnjami, slovenski znakovni jezik in tudi jezik slepih – Braillovo pisavo. Med 5. in 6. septembrom bodo stregli tudi v planinskih domovih na Boču, v Tamarju, na Čavnu in na Gradišču. Na Gradišču bodo nato ponovno stregli tudi 10. septembra. Akcija pa bo nato potekala še 3. in 4. oktobra na Mrzlici ter 18. oktobra na Nanosu.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh