Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gneča v spalnici

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 26. 04. 2023 / 09:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2023 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gneča v spalnici
FOTO: I. E.

Gneča v spalnici

V našem sadovnjaku se ta čas ptičje gnezdilnice polnijo z različnimi stanovalci, med katerimi prednjačijo poljski vrabci in velike sinice. Marljivo odnašajo pasjo dlako, ki jim jo nastavljamo, kadar počešemo našo psičko Belo, ki že izgublja zimsko dlako. Kot nalašč za mehko ptičjo posteljo. Ob tem, da pticam delamo s tem veliko uslugo, hkrati tudi zlahka ugotavljamo, katere vrste gnezdijo v naši bližini in katere gnezdilnice so si izbrale.

Od petih gnezdilnic za stržka (Troglodytes troglodytes) je ena že od jeseni v rabi kot spalnica. To je značilno za to vrsto. V zimskem času namreč ta drugi najmanjši evropski ptič spi v družbi vrstnikov, včasih jih prenočuje v eni sami spalnici tudi deset. S tem ko spijo v gruči, varčujejo z energijo, kar jim nemalokrat reši življenje ali jim ga v težkih zimskih pogojih vsaj olajša. Fotografija je sveža. Prikazuje vhod stržkove spalnice, ki je ponesnažen z iztrebki, kajti iztrebljajo se tudi ponoči, ko spijo. Da ne ponečedijo postelje, se iztrebljajo zunaj. Ko sem zvečer z baterijsko svetilko posvetil v gnezdilnico, sem ugotovil, da še vedno spijo v skupini, torej z gnezditvijo še zdaleč niso začeli. Stržek je poligamna vrsta, samec je v navezi z več samicami. Privablja jih s pesmijo in gradnjo mošnjastih gnezd, ki jih opremi z oblogo iz mahu, samice, ki se odzovejo, pa gnezda posteljejo z dlako, puhom in finimi peresi. Spalno gnezdo s fotografije, ki je na vhodu za zdaj še ponesnaženo, bo takrat, ko bo zamenjalo vlogo in bo postalo dom mladičem, v enem samem dnevu počiščeno, samica pa ga bo v dveh ali treh dneh obložila s toplo posteljnino. To se bo zgodilo v prihodnjih dnevih.

Na koncu sledi še nadaljevanje predhodnega članka, ki se je nanašal na pomladanski prihod kukavic. Samca z imenom Viktor II v programu BTO (British Trust for Ornithology), ki je bil 19. maja 2021 opremljen z GPS navigacijsko napravo v kraju Perthshire na Škotskem, so medtem našli poginulega v Valencii v Španiji, torej že skoraj pred ciljem. V prejšnjem članku je prispel iz Francije, potem ko je zapustil afriško celino, kjer je prezimoval v porečju Konga. Tudi oglašanje kukavice v vznožju Toškega čela se je letos, potem ko sem jo prvič slišal 13. aprila, ponovilo do 23., ko pišem te vrstice, samo dvakrat. Neobičajno za ta čas, ko sem običajno lahko poslušal tudi dve kukavici hkrati.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh