Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

God bl. Drinskih mučenk

Objava: 15. 12. 2013 / 16:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2019 / 08:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
God bl. Drinskih mučenk

God bl. Drinskih mučenk

Med petimi redovnicami iz reda Hčera Božje ljubezni, ki so konec leta 1941 iz sovraštva do katoliške vere utrpele nasilno smrt, sta tudi dve Slovenki.

V krajevnih Cerkvah Avstrije, Bosne in Hercegovine, na Hrvaškem, Madžarskem in v Sloveniji na današnji dan obhajamo god blaženih Drinskih mučenk, petih redovnic iz reda Hčera Božje ljubezni, ki so konec leta 1941 iz sovraštva do katoliške vere utrpele nasilno smrt, poročajo pri Radiu Ognjišče. Njihov grob je reka Drina, zato jih poznamo pod imenom Drinske mučenke. Med njimi sta tudi naši rojakinji.



Drinske mučenke so bile za blažene razglašene 14. septembra 2011 na slovesnosti v Sarajevu. Sestre Berchmana Leidenix iz Avstrije, Jula Ivanišević iz Hrvaške, Bernadeta Banja iz Madžarske ter Krizina Bojanc in Antonija Fabjan iz Slovenije so v prvi polovici prejšnjega stoletja na Palah, nedaleč stran od prestolnice Bosne in Hercegovine, skrbele za otroke različnih narodnosti in ver ter negovale bolnike. Njihov samostan je med drugo svetovno vojno nudil pribežališče vsem, ki so potrebovali pomoč.

Decembra 1941 so samostan napadli ter izropali in požgali četniki, sestre pa so nasilno odvedli v Goražde. Naporni poti v mrazu in snegu je sledilo mučno zasliševanje in poniževanje. Ko so četniki postali nasilni in sestre nagovarjali, naj prelomijo svoje obljube čistosti, so se te uprle s skokom skozi okno iz drugega nadstropja hiše, kjer so bile zaprte. Na koncu so četniki štiri hudo ranjene sestre pokončali z noži in jih odvlekli do reke Drine, ki je postala njihov grob. Naporne poti s Pal v Goražde, ki je trajala štiri dni in noči, ni zmogla prehoditi sestra Berchmana, zato so jo pustili v kraju Sjetline. Ubili so jo dober teden za ostalimi sestrami v bližnjem gozdu.

Kot spominjajo pri Radiu Ognjišče, nas Drinske mučenke po besedah kardinala Franca Rodeta vabijo, naj znova odkrivamo vrednost in lepoto zvestobe Jezusu Kristusu in njegovemu evangeliju. Kardinal Rode je na slovesnosti v Žužemberku, kjer smo se Slovenci konec oktobra 2011 zahvalili za blaženi rojakinji, poudaril, kako ne smemo pustiti, da nas zmedejo glasovi, ki nam ponujajo ideale potrošniške sekularizirane družbe, ampak moramo ponovno oživiti zvestobo Bogu in njegovim zapovedim, zvestobo Cerkvi in njenemu nauku o družini in zakonski zvezi, spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti, čut odgovornosti za vzgojo otrok in predajanju vere mlademu rodu, čut odgovornosti za velike temeljne vrednote krščanske civilizacije.



MOLITEV ZA KANONIZACIJO BL. DRINSKIH MUČENK – HČERA BOŽJE LJUBEZNI
Gospod Bog, Ti si svoje služabnice
Antonijo Fabjan in Krizino Bojanc
ter ostale drinske mučenke
obdaril z milostjo redovniškega poklica
in z močjo, da so zvestobo
in ljubezen do tebe
potrdile s prelitjem svoje krvi.
Podeli tudi nam stanovitnost v veri,
da se tudi za ceno trpljenja
ne bomo ločili od tebe.
Ponižno te prosimo, da blažene sestre
sprejmeš v občestvo svetih vesoljne Cerkve.
Daj, da bomo še bolj pogumno
sledili zgledu njihovega življenja
ter izkusili moč njihove priprošnje
v naših potrebah in življenjskih bojih.
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen


Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh