Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

God in rojstni dan misijonarja Pedra Opeke

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 29. 06. 2022 / 09:10
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2022 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
God in rojstni dan misijonarja Pedra Opeke
Po mnenju mnogih svetnik sodobnega časa, Pedro Opeka. FOTO: Jože Potrpin

God in rojstni dan misijonarja Pedra Opeke

Pedro Opeka se je rodil na praznik apostolov Petra in Pavla leta 1948, v predmestju argentinske prestolnice Buenos Aires staršema slovenskega rodu; očetu Lojzetu Opeki in mami Mariji Marolt. Poznan je po misijonarskem delovanju, ki riše nasmehe in razsvetljuje oči najrevnejšega sloja prebivalstva na Madagaskarju. Danes torej praznuje svoj god in 74. rojstni dan.

Opeka je že pri svojih devetih letih pomagal očetu, ki je delal kot zidar. Osnovno šolo je obiskoval v zavodu misijonske družbe v Langusu. 

Nogometaš ali duhovnik 

Pri petnajstih se je odločal med poklicem nogometaša ali duhovnika. Odločil se je za duhovnika in odšel v semenišče. Ko je dopolnil 20 let, je prišel študirat filozofijo na ljubljansko Teološko fakulteto. V času študija je obiskal Madagaskar, kjer je pomagal slovenskim misijonarjem pri gradnji misijonskih poslopij v Vangaindrano. 

Med letoma 1972 in 1975 je obiskoval študij teologije v Parizu. V času študija se je spoznal z Gilbertom Mitterrandom, sinom kasnejšega francoskega predsednika. Opeki je v tistem času z veliko finančno pomočjo pri delu z reveži pomagala Gilbertova mama Danijela.  

FOTO: Facebook Father Pedro Opeka  

Njegovo poslanstvo je ljubezen in sočutje

Leta 1975 je bil Opeka v Lujanu v Argentini posvečen za duhovnika. Odločil se je za poslanstvo misijonarja na Madagaskarju in leta 1976 začel z delom župnika v Vaingaindranu. Že takoj na začetku se je zavzel za najrevnejše. Gradil je hiše, za otroke je postavil športno igrišče, opremil dispanzer ... Zaradi njegovih dejanj se je za misijonarsko pot odločilo še mnogo misijonarjev. Skupaj s somišljeniki je na Madagaskarju med drugim ustanovil humanitarno združenje Akamasoa, kar pomeni »Dobri prijatelji«. 

Ob dvojnem prazniku mu želimo obilo božjega blagoslova. 

Nalaganje
Nazaj na vrh