Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

God. sv. Jerneja

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 08. 2015 / 10:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
God. sv. Jerneja

God. sv. Jerneja

Jernejevo najbolj slovesno praznujejo v Šentjerneju, kjer so v nedeljo imeli farno žegnanje, danes pa slovesno bogoslužje.
Danes goduje sv. Jernej, zavetnik rudarjev, mesarjev, knjigovezov, krojačev, kmetov, vinogradnikov, pekov, pastirjev, sedlarjev, strojarjev, čevljarjev ter trgovcev z oljem, sirom in soljo. Njegov god v Sloveniji najbolj slovesno praznujejo v Šentjerneju, kjer so v nedeljo imeli farno žegnanje, danes pa celodnevno čaščenje in slovesno bogoslužje. Jernejevo pa praznujejo tudi po mnogih drugih slovenskih krajih.

V Vitanju je bilo pri podružnični cerkvi svetega Antona Jernejevo žegnanje s procesijo in mašo, saj je temu svetniku posvečen glavni oltar. Mašo je daroval mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl. Somaševal pa je Matej Jakopič, duhovni pomočnik v Vitanju. Danes zvečer pa bo isti cerkvi maša.

Kdo je bil sv. Jernej?

Jernej je bil eden izmed prvih Jezusovih apostolov, k njemu ga je pripeljal Filip. Kot potujoči pridigar je v Armeniji, Indiji in Mezopotamiji oznanjal evangelij ter zdravil bolnike in obsedene. Nekoč je v Armeniji je obsedenosti od hudega duha ozdravil hčer kralja Polimija in spreobrnil družino, kar je izzvalo jezo pri poganskih duhovnikih, zato so proti Jerneju naščuvali kraljevega brata Astiaga, ki ga je mučil in obsodil na smrt. Jerneju so živemu potegnili kožo s telesa in ga križali, po nekaterih virih pa obglavili, zato ga upodabljajo z nožem, svojo odrto kožo ali odsekano glavo.

Kako njegovo delo nadaljujejo sodobni izganjalci hudobnega duha, si preberite v knjigi Izganjalčeva pripoved.


Podoba sv. Jerneja iz podružnične cerkve sv. Jerneja, ob Celovški cesti v Ljubljani, ki je najstarejša cerkev v Ljubljani, v kateri je še vedno bogoslužje.

Vir: arhiv Družine, foto: Primož Jerman, Tatjana Splichal


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh