Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Goduje sv. Barbara, zavetnica rudarjev

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 04. 12. 2014 / 11:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Goduje sv. Barbara, zavetnica rudarjev

Goduje sv. Barbara, zavetnica rudarjev

Sv. Barbara je najbolj znana kot zavetnica rudarjev, sicer pa je tudi zavetnica železarjev, stolpov, kmetov, arhitektov, gradbenih delavcev, krovcev, zidarjev, livarjev zvonov ...
4. decembra goduje sveta Barbara. O njenem življenju je znana legenda, kako se je obrnila proti svojemu bogatemu očetu poganu in zagrizenemu nasprotniku kristjanov. Barbara je bila lepa in pametna, zato so se zanjo zanimali številni snubci, sama pa je vztrajno spoznavala Boga. Oče jo je dal zato zapreti v stolp z dvema oknoma, Barbara pa je delavcem naročila, naj naredijo še enega. en da bi imela več svetlbe, ampak zato, ker je v treh oknih videla simbol Troedinega Boga. Med očetovo odsotnostjo se je dala krstiti, kar je očeta zelo razjezilo. Hotel jo je udariti, a je v tleh nastala luknja, ki jo je rešila pred udarcem. Zato je postala zavetnica rudarjev. Ker je tudi zapreti ni mogel več, saj so se vrata sama odprla, jo je prepustil deželnemu upravitelju, ki jo je mučil s pretepanjem in ji celo odrezal prsi. Ponoči se ji je prikazoval Kristus, ji ozdravljal rane in jo krepil. Smrtni udarec z mečem ji je zadal oče sam, ki ga je še isti dan ubila strela.

Barbarin kip na Ptuju. Foto: Ivo Žajdela

Sv. Barbara je najbolj znana kot zavetnica rudarjev, sicer pa je tudi zavetnica železarjev, stolpov, kmetov, arhitektov, gradbenih delavcev, krovcev, zidarjev, livarjev zvonov, kovačev, kamnosekov, tesarjev, grobarjev, zvonarjev, klobučarjev, kuharjev, mesarjev, deklet, ujetnikov, topništva, trdnjav, gasilcev, umirajočih, za srečno zadnjo uro, proti ognju, neurju, proti vročici in kugi, priprošnjica v stiski. Umetnik ipa jo upodabljajo v dolgi obleki s pasom ali v imenitnem oblačilu s pokrivalom ali krono na glavi. njeni atributi so stolp s tremi okni, kelih s hostijo, meč, plamenica, topovska cev in pavje perje.

Ob prazniku svete Barbare so v rudarskih in tudi drugih krajih znani običaji. V Gornjesavskem muzeju Jesenice so letos pripravili pohod po Stari rudni poti do kapelice sv. Barbare, v Kolpernu pa bo potekalo predavanje umetnostnega zgodovinarja Aljaža Pogačnika z naslovom Ikonografski razvoj motiva sv. Barbare.

V Idriji je že konec novembra na mestnem trgu oživel Barbarin sejem z lokalnimi pridelki in izdelki, na katerem so z akcijo Praznik v vsak dom zbirali prispevke za nakup lokalne hrane za vsaj petdeset pomoči potrebnih družin in posameznikov na Idrijskem in Cerkljanskem. Zbrana sredstva so družine in posamezniki prejeli prav na god sv. Barbare.

V soboto pa bo ob 14.30 v cerkvi sv. Andreja v Andražu nad Polzelo tradicionalna maša, posvečena prazniku sv. Barbare.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh