Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gomila (352 m)

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 19. 10. 2009 / 07:54
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Gomila (352 m)



Oktober je eden izmed najlepših mesecev v letu. Gozdovi so odeti v mehkobne barve, v vinogradih drdrajo klopotci, na njivah kmetje pobirajo zadnje pridelke, gladino jezerc in ribnikov kodrajo hladni vetrovi. Vse te prizore lahko vidimo tudi na delu Ormoške planinske poti, ki nas pripelje do razglednega stolpa na Gomili. Kdor v lepem vremenu spleza nanj, se znajde v devetih nebesih, čeprav je nebo še vedno enako visoko nad njim kot prej, ko je stal na tleh.

Gomila leži v osrednjem delu Slovenskih goric in je najvišja ter najbolj severozahodna točka Ormoške planinske poti. Če sledimo planinskim oznakam, se lahko nanjo povzpnemo iz Svetega Tomaža ali iz Podgorcev mimo Savskega ribnika, možnih pa je tudi več dostopov z avtom.

Od osnovne šole v Podgorcih krenemo navkreber mimo župnijske cerkve sv. Lenarta in pokopališča. V nekaj minutah prispemo do ceste, ki vijuga po širokem slemenu. Na njem se vrstijo hiše, vinogradi in drevje, pod katerim je vsak dan več odpadlega listja. V prvih dneh oktobra je trgatev večinoma že končana, le na enem kraju vidimo še nekaj grozdov, ki visijo s starikavih trsov. Vinogradi pa kljub temu niso opusteli, saj se nad njimi še vedno oglašajo klopotci, ki se z dolgimi repi obračajo po vetru. Tako kot za nekatere ljudi tudi zanje brez obračanja po vetru ni življenja.

Slikovita pokrajina je še privlačnejša zaradi gostoljubnih domačinov. Ko jih vljudno pozdravimo, kot se za popotnika v tujem kraju spodobi, nas povabijo za mizo ter pogostijo z vinsko kapljico in pecivom. Naprej odhajamo s toplino v srcu in z mislijo na Jezusove besede: Tudi ti tako delaj!

Po slabi uri hoje prispemo do ceste, ki povezuje dolino Sejanskega potoka z Bresniško dolino. Zavijemo desno in takoj levo navkreber med drevje, ki se hitro umakne travi in vinski trti. Na vrhu klanca zagledamo klopotec in gručo poslopij. Med njimi je na opečnat zid pritrjena kovinska skrinjica z žigom in vpisno knjigo Ormoške planinske poti.

Rdeče-beli krožci nas po makadamski cesti pripeljejo do samotne domačije. Mimo nje smuknemo v gozd, kjer med spustom do Savskega ribnika splašimo nič hudega sluteči srni. Ribnik je dobil ime po bližnjem naselju Savci, kjer se je leta 1900 rodil duhovnik in pisatelj Stanko Cajnkar. Njegova gladina je videti prijazna in mirna, vendar bi se poskus hoje po vodi za nas zanesljivo končal še bolj klavrno, kot se je za apostola Petra. Zato zavijemo naokrog do Stajnkovega mlina in se ob obrežju sprehodimo do ceste proti Polenšaku. Z nje čez nekaj minut pri hiši na desni prestopimo na kolovoz, ki vijuga med njivami.

V zadnjem delu poti se skozi gozd povzpnemo do ograjenega nasada. Ob njem se spustimo znova v dolino, kjer prestopimo na makadam, ki pelje ob Sejanskem potoku proti Gomili. Označena pot se čez nekaj minut požene med drevje, mi pa lahko – če odcep zgrešimo – mirne duše nadaljujemo po cesti. Ta se kmalu izvije iz doline ter med hišami povzpne do razglednega stolpa.

Kovinske stopnice, ki peljejo na razgledno ploščad, so najstrmejši del celotne poti. To nas sploh ne preseneča, saj vemo, da je pot v nebo vedno zelo naporna.



OSNOVNI PODATKI
Izhodišče: Podgorci (ali Savski ribnik)

Dostop: po glavni cesti Ptuj–Ormož

Višinska razlika: 130 metrov

Dolžina poti: Podgorci–Gomila tri ure in pol, Gomila–Podgorci enako, skupno torej sedem ur. Če začnemo pri Savskem ribniku, je pot pol krajša.

Kratek opis poti: Od osnovne šole v Podgorcih se mimo župnijske cerkve sv. Lenarta povzpnemo na široko sleme, po katerem v naslednji uri prispemo do kontrolne točke Ormoške planinske poti na Ritmerku. Nadaljujemo do Savskega ribnika in po cesti proti Polenšaku, zavijemo med njive in v gozd, se mimo nasada spustimo do Sejanskega potoka in povzpnemo na Gomilo. Pot je slikovita, vendar zelo dolga (morda celo predolga za čedalje krajše jesenske dni). Če ne spadate med najbolj hitre in vztrajne pohodnike, začnite izlet namesto v Podgorcih raje pri Savskem ribniku.

Zemljevid: Občina Ormož, 1 : 50.000 ali Pomurje, 1: 75.000.

Dodatne informacije o turistični ponudbi v Ormožu in okolici: TIC Ormož (odprt je od torka do sobote med 10. in 16. uro, telefon 02/741-5356).

Nedeljska maša
V župnijski cerkvi sv. Lenarta v Podgorcih je maša vsako nedeljo ob 7. in 10. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh