Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 09. 07. 2021 / 13:39
Oznake: Cerkev, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2021 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas
Trata – Gorenja vas Foto: Ivo Žajdela

Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas

Krajevna skupnost Gorenja vas (pri Poljanah) je izdala zbornik Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas (608 strani velikega formata), ki je nastajal zadnji dve leti, in predstavlja gorenjevaško in hotaveljsko območje v različnih zgodovinskih obdobjih vse do danes.

K nastajanju knjige Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas. Bogastvo preteklosti za izzive prihodnosti je uredniški odbor, ki ga je vodil Valentin Bogataj, povabil 77 sodelavcev, ki so s strokovnim znanjem, splošno razgledanostjo in izkušnjami (so)oblikovali posamezne prispevke, ki so razdeljeni v devet tematskih sklopov.

Zapisi se dotikajo krajev in ljudi, odstirajo preteklost, predstavljajo prelomne čase, vzgojo in izobraževanje, prizadevanja za boljši kos kruha, skrb za zdravje, društveno in družabno življenje ter soustvarjalce vsakdana.

Trata - Gorenja vas, župnijska cerkev sv. Janez Krstnik. Foto: Ivo Žajdela

Poselitev Poljanske doline

Ker je prispevkov zelo veliko, naj omenim samo nekatere.

Geografski oris je napisal Marjan Luževič, o poselitvi pa pišeta Alojz Dežman in Franc Miklavčič.

Gibanje prebivalstva je predstavil Pavel Gantar, poljansko govorico Francka Benedik, naravno dediščino Tadeja Šubic, naravne in druge nesreče pa Mirjana Možina.

Zgodovina hiš in vasi ter župnija Trata – Gorenja vas

Trije avtorji, Alojz Demšar, Petra Leben Seljak in Silvo Pivk, so združili moči in napisali prispevek Pod zvonovi svetega Lovrenca in svete Jedrti. V njem so predstavili zgodovino hiš in vasi Hotavlje, Srednje Brdo, Hlavče Njive, Čabrače, Volaka, Suša in Jelovica.

Jure Ferlan je napisal prispevek o župniji Trata – Gorenja vas in njeno sakralno dediščino.

Oba prispevka sta temeljit prikaz teme in sta ilustrirana s številnimi fotografijami.

Čabrače, podružnična cerkev sv. Jedrti. Foto: Ivo Žajdela

Izseljevanje in obe svetovni vojni, povojno dogajanje, vojna za Slovenijo

Kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić je v soavtorstvu s Silvom Pivkom napisala dva prispevka za zbornik , in sicer Druga domovina (izseljevanje v Ameriko konec 19. in v začetku 20. stoletja) ter Vojna vseh vojn (Poljanska dolina med prvo svetovno vojno).

V prispevkih je zbrano tako gradivo, pridobljeno v terenskih raziskavah in arhivih, kot tudi tisto, ki ga hranijo v Loškem muzeju. Prvič je objavljen tudi seznam izseljencev v Ameriko z območij Gorenje vasi in Hotavelj v obdobju 1886–1924.

Anton Bogataj in Janez Jereb sta predstavila Maistrove borce, Valentin Bogataj in Janez Jereb pa Rupnikovo linijo.

O drugi svetovni vojni piše Vincencij Demšar.

Družbenopolitični razvoj in razmere med letoma 1945 in 1990 je prikazal Pavel Gantar, dogajanje med vojno za Slovenijo leta 1991 pa Silvo Pivk.

Čabrače, podružnična cerkev sv. Jedrti, glavni oltar. Foto: Ivo Žajdela

 Obširni prikaz delovanja in sanacije rudnika Žirovski vrh

O kmetijstvu piše Jurij Kumer, veterinarstvu Janez Gantar, o gozdovih na tem območju Bogo Žun, rokodelstvu in obrtništvu Katja Cegnar in Tina Krek, čipkarstvu Mojca Ferle.

Za prikaz industrializacije so združili moči štirje avtorji: Alojzij P. Florjančič, Hiacinta Klemenčič, Jože Novak in Silvo Pivk. Tu je tudi obširni prikaz delovanja in sanacije rudnika Žirovski vrh.

Silvo Pivk je predstavil infrastrukturo, turizem pa sta obdelala Milka Bizovičar in Jure Ferlan.

Sledijo še mnoge druge teme, od šolstva, zdravstva, kulture, športa, prikaza društev do pomembnih osebnosti.

Trata-Gorenja vas, del farnih spominskih plošč. Foto: Ivo Žajdela

608 strani velikega formata in 673 fotografij

Knjiga na 608 straneh in velikega formata je opremljena s 673 fotografijami in 122 dokumenti, med katerimi so številni objavljeni prvič.

Knjigo so na pobudo župana Milana Čadeža zasnovali, uredili in sooblikovali člani uredniškega odbora Valentin Bogataj (urednik), Mirjana Možina, Damjana Peternelj in Silvo Pivk.

Knjiga je po ceni 35 evrov na voljo v prostorih KS Gorenja vas ob sredah med 15. in 17. uro (Gašper Čadež, 041 426 342, ksgorenjavas@obcina-gvp.si)

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh