Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gori na območju Renškega vrha, aktiviran načrt za velike požare

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 07. 2022 / 16:22
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2022 / 16:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gori na območju Renškega vrha, aktiviran načrt za velike požare
FOTO: FB Uprava RS za zaščito in reševanje

Gori na območju Renškega vrha, aktiviran načrt za velike požare

V Občini Miren-Kostanjevica je nekaj pred deseto uro dopoldne med Renškim vrhom in naseljem Temnica zagorel borov gozd in podrastje. Zaradi močnejšega vetra se je požar hitro razširil. Posreduje več deset poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot.

Kot so na Facebooku zapisali na Upravi RS za zaščito in reševanje, pomoč pri gašenju nudita helikopterja Slovenske vojske in helikopterja italijanske Civilne zaščite ter hrvaški Canadair. 

Dodatno nevarnost pa predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne, zato so aktivirali tudi Državno enoto za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Naselja (še) niso v nevarnosti

Zaradi suše in presušene vegetacije ter predvsem močne burje se požar hitro širi, je za STA povedal vodja intervencije Simon Vendramin. Trenutno najbližja naselja niso v nevarnosti, glede na to, da se požar širi tudi po krošnjah dreves, pa bi se to lahko hitro spremenilo. Zato je gašenje iz zraka posebej pomembno za zagotavljanje varnosti.

Ne približujte se požarišču

Župan Občine Miren-Kostanjevica Mavricij Humar medtem po poročanju Radia Slovenija ljudi poziva, naj se ne približujejo požarišču in naj bodo pozorni na intervencijska vozila, da jim olajšajo prehod.

Pred dvema dnevoma je sicer že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.

Vročina se bo stopnjevala

Pred nami je najbolj vroč teden letošnjega poletja. V naslednjih dneh se bodo namreč temperature postopno dvigovale, vrhunec pa naj bi dosegle naslednji konec tedna, ko bodo presegle 35 stopinj Celzija.



Nalaganje
Nazaj na vrh