Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gorske kapele, posvečene Mariji Snežni

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 05. 08. 2020 / 08:59
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2020 / 12:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gorske kapele, posvečene Mariji Snežni

Gorske kapele, posvečene Mariji Snežni

V Sloveniji je Mariji Snežni posvečenih več cerkva in kapel, od tega štiri v gorskem svetu.

Kapela Marije Snežne na Kredarici. Foto: Jože Potrpin

5. avgusta v Katoliški cerkvi obhajamo praznik sv. Marije Snežne. Na ta dan se spominjamo, ko je bila v Rimu posvečena največja Marijina cerkev na svetu, Marija Velika. Imenuje se tudi Marija pri jaslicah, ker naj bi kapela v njej po svoji ureditvi in relikvijah predstavljala betlehemsko votlino.

Mariji Snežni je kar nekaj cerkva in kapel posvečenih tudi v Sloveniji. Med njimi so tri župnijske cerkve: Marija Snežna v Slovenskih goricah, Solčava ter Trnovo nad Gorico.

Najvišje svetišče v Sloveniji

Posebno vrednost pa imajo štiri kapele v gorskem svetu. Med njimi je najvišje ležeča kapela na Kredarici, ki je na višini 2.515 metrov nad morjem in 348 metrov pod vrhom Triglava najvišje svetišče na tleh Slovenije.

Prvo kapelico na Kredarici je že leta 1896 dal postaviti »triglavski« župnik Jakob Aljaž, in sicer v dobri veri, da bi verni planinci mogli biti ob nedeljah pri maši. Ob tej priložnosti je zapisal: »Ustregel sem ne le duhovnom, ampak tudi mnogim turistom, da sem napravil na Kredarici zraven hiše tudi malo, lično kapelico … priporočeni Lurški Materi božji.«

Prvotno kapelo je pozidal mojster Pezzano, kamenje zanjo pa so verniki nanosili iz doline. V njej je bilo prostora le za duhovnika in pet ljudi. Blagoslovljena je bila 12. avgusta 1897. Svojemu namenu je služila do jeseni leta 1952, spomladi 1953 so jo namreč našli porušeno. Na tem mestu sta se ohranili dve plošči, prva z napisom Ave Maria, Gratiae Plena (Zdrava Marija, milosti polna), in druga z latinskim napisom Postavil Jakob Aljaž s pomočjo dobrotnikov. Zidal moj. Pezzano 10. 9. 1896.

Novo kapelo blagoslovil nadškof Šuštar

19. avgusta 1992 je bila na željo dovškega župnika Franceta Urbanijo postavljena in blagoslovljena nova kapelica. Blagoslovil jo je ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar, ki je tudi sam ob 100-letnici blagoslovitve prve kapele 12. avgusta 1987 že izrazil željo po novi kapelici. Pri postavitvi današnje kapele je sodelovalo veliko prostovoljcev in dobrotnikov, slovesnega blagoslova pa se je udeležilo pet tisoč ljudi, med njimi 80 duhovnikov.

V podružnični kapeli župnije Dovje je sveta maša vsako nedeljo ob 18. uri (od začetka julija do začetka septembra). Posebna slovesnost pa je vsako leto ob prazniku Marije Snežne.


Kapela Marije Snežne na Veliki planini. Foto: Ivo Žajdela

Velika planina ima kapelico od leta 1988

V gorskem svetu so Mariji Snežni posvečene še kapele na Veliki planini, na Krvavcu in v Martuljku. Na Veliki planini je bila po dolgoletnih željah postavljena leta 1983, blagoslovljena je bila 31. julija istega leta. Kapelica, ki je bila zgrajena po vzoru tamkajšnjih koč, je bila ob koncu druge svetovne vojne požgana.

Vsa leta po vojni so si domačini prizadevali za njeno obnovo, ko so končno dobili vsa potrebna dovoljenja, je v začetku maja 1988 stekla akcija za obnovo. 7. avgusta istega leta je pred šest tisoč zbranimi obnovljeno kapelo blagoslovil ljubljanski nadškof Šuštar.

V njej je sveta maša vsako nedeljo v avgustu.


Kapelica na Krvavcu je delo arhitetka Jožeta Plečnika. Foto: Andrej Praznik

Krvavško kapelico zasnoval Jože Plečnik

Kapelico Marije Snežne, ki krasi Krvavec, je na prošnjo kamniških frančiškanov zasnoval arhitekt Jože Plečnik, ki je ves čas tudi sodeloval pri izvedbi in jo skrbno nadzoroval. Bil je tudi prisoten na slovesnosti, ko je 18. avgusta 1929 kapelico ob veliki zbrani množici blagoslovil škof Gregorij Rožman.

Kapelica je preprosta, grajena v slogu preprostih pastirskih koč krvavških planin. Osrednje mesto zavzema lesena oltarna plošča na kamnitem stebru, nad njo pa sta križ in upodobitev Marije Snežne, ki ju obdajajo starejši skromni kipi svetnikov od neznano kod.

Svete maše so v njej v poletnem času (med 14. 6 in 6. 9.) vsako nedeljo ob 15. uri, žegnanjska nedelja pa je tretjo nedeljo v avgustu.


Kapela Marije Snežne v Martuljku. Foto: Ivo Žajdela

Marija Snežna v Martuljku

Bogoslovci ljubljanske nadškofije, ki so hodili na dopust v Jasenje in so si tam postavili majhno kočo, pa so v Jasenjah v Gozdu Martuljku leta 1926 postavili tudi kapelo, posvečeno Mariji Snežni. Ko so Nemci med vojno požgali vse pastirske domove, so kapelico pustili. Pred požigom so jo zavarovali domačini, ki so jo odprli, da se je videlo, da je to cerkveni objekt.

V kapeli je postavljena tudi nova podoba Marije Snežne, ki je delo akademskega slikarja Tomaža Perka. Je majhna, a med domačini zelo priljubljena. Maše, ki je vsako leto od 5. avgusta do Velikega Šmarna , se udeležujejo tudi obiskovalci martuljških slapov.

Preberite tudi:
- Marija Snežna (Nives)
- Praznik Marije Snežne

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh