Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gorski reševalci pomagajo skoraj vsak dan

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 08. 2021 / 12:32
Oznake: Nesreča
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gorski reševalci pomagajo skoraj vsak dan
Pogled na Triglav. FOTO: Andrej Praznik

Gorski reševalci pomagajo skoraj vsak dan

Skoraj ne mine dan, da se gorski reševalci ne bi odzvali na klic ponesrečenih planincev. Do 12. avgusta so zabeležili že 375 intervencij, medtem ko jih je bilo lani v celotnem letu 483.


Kot poudarjajo v Planinski zvezi Slovenije, je za varno pot nujno načrtovanje planinske ture in upoštevanje osnovnih nasvetov obiskovanja gora. Eden od nasvetov je, da je treba pred načrtovanjem preveriti, ali je planinska koča odprta in če želite v njej prespati, je nujno prenočišče tudi pravočasno rezervirati.

Gore vzele 22 življenj

Po podatkih Planinske zveze Slovenije je bilo v 375 intervencijah 144 posameznikov nepoškodovanih, 67 lažje in 111 težje poškodovanih, 28 oseb je bilo lažje ali huje obolelih, 22 pa jih je izgubilo življenje. "Nič kaj spodbudno, da gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti. Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli ali pa ne upajo sestopiti po isti poti, po kateri so prišli. Veliko je tujcev iz največjih alpskih držav, za katere bi pričakoval, da imajo visoko stopnjo planinske ozaveščenosti," je dejal strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Marsikateri planinec preceni svoje sposobnosti. FOTO: Marko Mesojedec

Odhod v gore naj bo zgoden

Glede na pretekle izkušnje, se bodo nekateri posamezniki v drugem delu poletja podali na zahtevnejše planinske ture. "Odhod v gore naj bo zgoden, saj so ravno v tem letnem času najpogostejše popoldanske nevihte, ki jih spremljajo strele. V primeru da vas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopite z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oziroma predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine," opozarja Šerkezi in poudarja, da s sebe odstranite vse kovinske predmete in jih ne odvrzite, ampak jih spravite na varno mesto stran od sebe, saj jih boste po hudi uri potrebovali. "Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete v zaščitna oblačila. Pazite tudi, če imate na glavi čelado in ima ta kovinske zakovice. V tem primeru je bolje, da jo snamete z glave," še dodaja Šerkezi.

Obisk posameznih koč v planinah in gorah je zelo dober. FOTO: Andrej Praznik

Obisk visokogorja podoben lanskemu

Kot ugotavljajo v PZS, je dosedanji del letošnje planinske sezone glede obiska visokogorja dober, na nekaterih območjih celo zelo dober. Za koče v sredogorju je letošnja polletna sezona v povprečju slaba, čeprav nekatere koče beležijo zelo dober obisk. V poletju se namreč ljudje raje odpravijo višje v visokogorje. "Posebej v visokogorju je opazno več tujcev glede na lanskoletno situacijo. Začetek sezone je bil zaradi bolj spremenljivega vremena podpovprečen. Trenutne bolj stabilne vremenske razmere in pregovorno večji interes Slovencev za obisk gora v avgustu pa pomenijo polno zasedenost koč, še posebej v dneh okoli prazničnega vikenda. To velja predvsem za najbolj obiskane koče v širši okolici Triglava," pravi strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Nalaganje
Nazaj na vrh