Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Gospa iz Selške doline, hvala za potico!«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 19. 04. 2016 / 14:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Gospa iz Selške doline, hvala za potico!«

»Gospa iz Selške doline, hvala za potico!«

Papež Frančišek je ob velikonočnih praznikih kardinalu Rodetu »potožil«, da mu manjka potica. V nekaj dneh jo je dobil ...

Na velikonočno nedeljo, ko je prek elektronskih medijev ves svet spremljal opoldansko voščilo »urbi et orbit«, je papežu Frančišku na vatikanskem balkonu delal družbo kardinal Franc Rode. Po uradnem voščilu mestu in svetu sta si papež in kardinal izmenjala dobre želje tudi zasebno. Ko mu je slovenski kardinal dejal, da ga ničesar ne prosi, »saj nam daješ vse«, mu je papež odvrnil: »Mi falta la potica!«, kar pomeni »manjka mi potica«. »Jo dobiš!« mu je obljubil kardinal Rode in že v prihodnjih dneh, ko je za nekaj dni prišel v Slovenijo, naročil tipično slovensko dobroto pri gospodinjah v Selški dolini. Takoj po vrnitvi v Vatikan, še v velikonočnih dneh, se je potica znašla na papeževi mizi v Domu sv. Marte. Danes je kardinal Rode iz vatikanskega državnega tajništva prejel zahvalno pismo, v katerem papež Frančišek zahvaljuje kardinalu za »znak bližine« in ga prosi, naj se v njegovem imenu zahvali »gospe iz Slovenije za žlahten znak prijazne naklonjenosti« (spodaj objavljamo originalno pismo v španščini in slovenske besede v prevodu T. R.)

Papežu Frančišku je, ko je bil kardinal in nadškof v Buenos Airesu, za vsake velikonočne in božične praznike pekla gospa Bajlec Voršič, ki je še kot najstnica po vojni bežala pred režimom najprej na Koroško in zatem v Argentino. Eden od njenih sinov, Vladimir Voršič, je poročen s papeževo nečakinjo Mario Inés in tako je širša Voršičeva družina pletla sorodstvene in prijateljske vezi tudi s papežem. »Ko je naša mama pekla potico za nas, smo vedno eno 'prišparali' tudi za kardinala. Zelo jo je imel rad,« nam je že kmalu po izvolitvi v zasebnem pogovoru zaupal Vladimir Voršič.

Papežu Frančišku želimo »Bog požegnaj«, 82-letni Voršičevi gospe pa v Argentino kličemo hvala, da je po njeni zaslugi potica prepoznavna tudi v Vatikanu.




PREVOD:
Spoštovani gospod kardinal,

Z veseljem se lotevam navodila, naj potrdim prejem vašega prijaznega pisma z dne 5. aprila, preko katerega ste Svetemu Očetu posredovali tradicionalno potico, ki jo je pripravila gospa iz Slovenije.

Njegova Svetost se Vam vljudno zahvaljuje za ta znak bližine in Vas prosi, da se na način, ki se Vam bo zdel najbolj primeren, v Njegovem imenu tudi zahvalite omenjeni gospe za tako žlahten znak prijazne naklonjenosti. Ob tem Vas tudi prosi, da molite zanj in za Njegovo služenje svetemu Božjemu ljudstvu ter Vam iz srca podeljuje apostolski blagoslov, kot obljubo za obilje Božje pomoči.

Zahvaljujem se Vam za Vaše prijazno sodelovanje in Vam ob tej priložnosti ponovno izražam svoje spoštovanje in naklonjenost v Kristusu.

Angelo Becciu


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh