Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospod ga je poklical, medtem ko je sedel v spovednici

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 11. 2023 / 12:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2023 / 12:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gospod ga je poklical, medtem ko je sedel v spovednici
Štefan Babič (1935-2023) je julija 2021 v Mengšu daroval biserno mašo. FOTO: Ivo Žajdela

Gospod ga je poklical, medtem ko je sedel v spovednici

V 89. letu se je od zemeljskega življenja poslovil duhovni pomočnik v Mengšu Štefan Babič. Gospod ga je poklical k sebi, ko je včeraj zvečer pred sveto mašo sedel v spovednici. Pogreb bo jutri ob 15. uri v Mengšu.

Štefan Babič je bil osmi otrok v družini, kjer je bila vera vedno v ospredju. Gimnazijo je obiskoval v Kranju, leta 1956 maturiral in nato vstopil v bogoslovje. V prvem letniku je bil vpoklican k vojakom v Samobor in nato v Skopje. V ljubljanski stolnici ga je v duhovnika leta 1961 posvetil nadškof Anton Vovk. Njegovo novomašniško geslo je bilo »Moj Gospod in moj Bog«.


Svojo duhovniško pot je kot duhovni pomočnik začel v Borovnici (1961–1962), nato pa je tri leta služil kot kaplan v Črnomlju (1962-1965). Nato je odšel za župnika v Mengeš. Med drugim je bil je tudi dekan dekanije Domžale – Moravče (1973-1987), član duhovniškega sveta ljubljanske nadškofije in član komisije za duhovščino pri JŠK.

V Lescah so ga pričakali dolgovi ter dotrajana cerkev in župnišče

Leta 1982 je prišel za župnika v Lesce, kjer so ga pričakali dolgovi, dotrajana cerkev in župnišče. Z lastno zagnanostjo se je lotil obnove kakor tudi poživitve verskega življenja. Uvedel je župnijska romanja, na njegovo pobudo je zaživel otroški pevski zbor, okrepil se je mešani pevski zbor, uvedel pa je tudi različne razstave domačih umetnikov. S sodelovanjem in nešteto udarniškimi urami faranov mu je uspelo obnoviti zunanjščino in notranjščino cerkve, pri kateri so sodelovali tudi strokovnjaki in obrtniki. Več o tem lahko preberete tukaj.

Zlato mašo je obhajal 2. julija 2011. Istega leta so ga premestili in 1. avgusta je začel delo duhovnega pomočnika v Mengšu. 4. julija 2021 je v Mengšu daroval biserno mašo.

Vsestranski navdihovalec 

Dolgo let je sam uspešno učil verouk in vodil z njim povezane dejavnosti. Delovala je skupina pritrkovalcev, nikoli ni manjkalo ministrantov, iz župnije je izšel tudi nov duhovnik. Vernikom je kazal pot do knjig in jih navduševal za branje cerkvenega tiska. Bil je med pobudniki postavitve spomenika Janezu Krstniku Prešernu v Hrašah, na leškem zvoniku Jožetu Balantu, pri Hkavcu v Lescah spominsko ploščo Mirku Kunčiču, na pokopališču spomenik vseh padlih.

Priznanje krajevne skupnosti

Krajevna skupnost Lesce je ob podelitvi priznanja za dolgoletno delo leta 2007 o njem zapisala: »Gospod Babič je izrazit zgodovinar, domoljub, človekoljub, dober gospodar, tenkočuten do pomoči potrebnih, spodbujevalec domačih umetnikov, dober duhovni oče našim vernikom, poznavalec kulturne dediščine.« Za skoraj 30-letno požrtvovalno duhovniško delo župnika v Lescah ter ob 50-letnici mašništva je prejel tudi priznanje radovljiške občine.

Kupi v trgovini

Božji objem: Sveta spoved
Za otroke
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh