Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospod Smej, kot ga niste poznali

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 10. 04. 2024 / 07:49
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2024 / 09:27
Gospod Smej, kot ga niste poznali
Nov dokumentarni film o škofu Smeju. FOTO: Domen Permozer

Gospod Smej, kot ga niste poznali

Nov dokumentarni film je svojevrsten pomník veličini osebe, ki jo je predstavljal dolgoletni mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej.

»Smej. Ta beseda je zven vernosti, modrosti, zanesljivosti, zaupljivosti, obzirnosti, dobre vodljivosti, preprostosti, delavnosti, učenosti, ponižnosti in še in še bi lahko naštevali. Tej veličini reči gospod ali škof ali kaj podobnega je preskromno.« S temi besedami so v sredo, 3. aprila, v Mariboru premierno zavrteli film o pokojnem škofu Jožefu Smeju, rojenem Prekmurcu.

Dragocen filmski zapis

Petdesetminutni film je nastal iz posnetkov škofa Jožefa Smeja, ki jih je od leta 2009 načrtno pripravljal in zbiral režiser Aleš Horvat. S škofom Smejem se nista le poznala, bila sta celo daljna sorodnika. Nastalo je dragoceno gradivo, ki se je razvilo v dokumentarec, namenjen vsem, ki bi si želeli spoznati, kakšen človek je bil škof Jožef Smej. Ob nastajanju filma so se med škofom in filmskimi ustvarjalci spletle tudi pristne vezi.

Ekipo so sestavljali režiser Aleš Horvat, montažerka Uja Irgolič, producent Jaša Gabrijan, snemalec Igor Weingerl, dramaturg Mat...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh