Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospodarski ministri za zmanjšanje odvisnosti od tretjih držav

Za vas piše:
M. M.
Objava: 01. 02. 2022 / 14:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2022 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gospodarski ministri za zmanjšanje odvisnosti od tretjih držav
Neformalno zasedanje gospodarskih ministrov v Franciji. FOTO: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Gospodarski ministri za zmanjšanje odvisnosti od tretjih držav

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se včeraj in danes mudi na delovnem obisku v Franciji. Na današnjem neformalnem zasedanju evropskih gospodarskih ministrov so govorili o zmanjšanju strateške odvisnosti Evropske unije ter potrebnih ukrepih in področjih, kjer je treba še posebej pospešiti neodvisnost od tretjih držav.

Minister Počivalšek je med področja, na katerih je treba prednostno zmanjšati odvisnost, uvrstil tista, ki so povezana z zelenim in digitalnim okrevanjem ter energetsko intenzivnimi industrijami. To so na primer sektorji polprevodnikov, surovin in vodika.

Hitro in usklajeno ukrepanje

»Ukrepati moramo hitro in usklajeno. Gospodarstvo in podjetja so pripravljena zmanjšati strateško odvisnost z novimi investicijami in modelom krožnega gospodarstva,« je dejal Počivalšek in poudaril potrebno pomoč na tej poti: »Podjetjem moramo pri tem pomagati z zmanjšanjem administrativnih ovir in ustreznimi državnimi pomočmi. Podpreti jih moramo tudi pri vzpostavljanju novih proizvodnih obratov v EU.«

Še posebej na udaru avtomobilska industrija

Minister Počivalšek je podprl čimprejšnje sprejetje akta o čipih, »saj so polprevodniki ključni za veliko število industrij, še posebej avtomobilsko, ki se trenutno sooča s hudim pomanjkanjem polprevodnikov.« Minister je zato pozval k usklajenemu pristopu do raziskav in inovacij na tem področju s ciljem podvojitve proizvodnje teh pomembnih polproizvodov v EU, so navedli na gospodarskem ministrstvu.

Slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in njegov francoski kolega Franck Riester. FOTO: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Počivalšek: Treba je povečati trgovinsko menjavo

Včeraj se je minister Počivalšek srečal tudi s francoskim delegiranim ministrom za zunanjo trgovino in gospodarstvo Franckom Riesterjem, s katerim sta se pogovarjala o bilateralnem gospodarskem sodelovanju, priložnostih za investicije ter pospešitev turizma. Minister Počivalšek je po srečanju dejal, da bo »treba povečati trgovinsko menjavo in okrepiti sodelovanje na investicijskem področju. Izvoz je namreč gonilo gospodarstva, možnosti pa vidim tudi v sodelovanju pri privatizaciji državnega premoženja.« Ob tem je izpostavil pomen in razvitost avtomobilske industrije v Sloveniji in v tem okviru podjetje Revoz.

Francija šesta najpomembnejša partnerica Slovenije

Trgovinska menjava med Slovenijo in Francijo je po podatkih gospodarskega ministrstva znašala 3,1 milijarde evrov v letu 2020, kar je 13 odstotkov manj kot leta 2019 in je posledica pandemije covida-19. Francija je sicer šesta najpomembnejša slovenska trgovinska partnerica. Slovenske naložbe v Franciji so lani znašale 15 milijonov evrov, naložbe francoskih podjetij v Sloveniji pa slabih 88 milijonov evrov. Počivalšek vidi poglobitev sodelovanja s Francijo še posebej na področju raziskovalne dejavnosti, novih zelenih tehnologij, e-mobilnosti, energije in vesolja.


Nalaganje
Nazaj na vrh