Zapri
Iskanje

Papež o gospodarstvu in financah: sprememba vzorca in nove rešitve

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 15. 01. 2022 / 09:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2022 / 09:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež o gospodarstvu in financah: sprememba vzorca in nove rešitve

Papež o gospodarstvu in financah: sprememba vzorca in nove rešitve
Ali je tako zelo težko zagotoviti pogoje, da bi vsak lahko s svojim delom pomagal spremeniti svet? FOTO: Tatjana Splichal
Strokovnjaki s področja podjetništva, financ, razvojne ekonomije in iz akademskega sveta so se v tem tednu udeležili spletnega dogodka z naslovom »Pripraviti prihodnost, graditi trajnostno, vključujočo in obnovitveno ekonomijo«.

Udeležence je s posebnim sporočilom nagovoril tudi papež Frančišek, v njem pa je po navedbah Radia Vatikan izpostavil, da imajo ekonomija in finance pomembno odgovornost pri pospeševanju spremembe vzorca in pri iskanju ustvarjalnih rešitev.

Udeleženci virtualnega srečanja so razpravljali o vprašanju, kako je koronaepidemija spremenila družbe in kakšni so novi modeli ekonomije, ki bi upoštevali vrednost narave, oseb in družbe.

Srečanje »Pripraviti prihodnost, graditi trajnostno, vključujočo in obnovitveno ekonomijo« sta v virtualni zasebni obliki organizirala vatikanska komisija za covid-19 in mednarodna mreža s profesionalnimi storitvami Deloitte. Udeleženci so razpravljali o vprašanju, kako je koronaepidemija spremenila družbe in kakšni so novi modeli ekonomije, ki bi upoštevali vrednost narave, oseb in družbe.

Papež je v sporočilu ponovil že večkrat uporabljene besede, da iz krize, ki jo sedaj živimo, ne bomo prišli enaki: »Ven bomo prišli boljši ali slabši in to bo odvisno od našega prizadevanja.« Kot je pojasnil, je ravno zato vatikansko komisijo za covid-19 prosil, naj »pripravi prihodnost, pri tem pa črpa iz najboljše znanosti, ki je na razpolago, s stvarnostjo evangelija in s solidarnostjo do izključenih«.

Skrb za naš skupni dom, razdelitev cepiv, večanje lakote, revščine in trgovine z orožjem so še naprej prednostni izziv za vse.

Sveti oče je poudaril, kako moramo »dve leti po začetku epidemije žal priznati, da smo izgubili mnoge priložnosti za spremembo našega pristopa. Povzročamo nove nepravičnosti in neenakosti. Skrb za naš skupni dom, razdelitev cepiv, večanje lakote, revščine in trgovine z orožjem so še naprej prednostni izziv za vse. Svet ekonomije in financ ima pomembno odgovornost pri pospeševanje spremembe vzorca in pri iskanju ustvarjalnih rešitev«.

Na udeležence srečanja se je obrnil s prošnjo, naj se izogibajo izjav z dobrimi nameni ali sporočil o velikih načelih: »Pozivam vas, da sprejmete konkretne obveznosti, da svoj del opravite na način, da bodo ekonomija in finance v službi oseb in naše matere Zemlje. Naj vaša merila za uspeh ne bodo zgolj dobiček in širjenje v kratkem in zelo hitrem času. Vaše merilo naj bo raje število oseb, ki se rešijo iz skrajne revščine in lahko delajo na dostojen način. Ali je tako zelo težko zagotoviti pogoje, da bi vsak lahko s svojim delom pomagal spremeniti svet?«

Papež je svoje sporočilo sklenil z mislijo: »Vi lahko nekaj spremenite. Kako si želim, da bi vsi prevzeli odgovornost za pripravo drugačne prihodnosti!«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh