Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospodinja Katalin in slano pecivo za papeža Frančiška

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 05. 2023 / 15:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.05.2023 / 15:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gospodinja Katalin in slano pecivo za papeža Frančiška
Madžarska predsednica Katalin Novak je papežu lastnoročno pripravila tradicionalno slano pecivo. FOTO: Twitter/Katalin Novak

Gospodinja Katalin in slano pecivo za papeža Frančiška

Papež Frančišek je bil med obiskom na Madžarskem deležen tudi številnih dobrot te kulinarično izjemno raznolike dežele.

Med drugim mu je doma pripravljeno tradicionalno pecivo, ki ga Madžari najraje uživajo pri zajtrku, pripravila kar tamkajšnja predsednica Katalin Novak. V objavi na družbenem omrežju Twitter je zapisala, kako kot »madžarska gospodinja ni mogla dopustiti, da bi sveti oče zapustil Madžarsko, ne da bi mu ponudila domače slano pecivo«, zato mu je lastnoročno spekla tradicionalne slane zvitke.

Poiskali smo recept, po katerem si lahko podobno pecivo, kakršnega je predsednica Novakova ponudila papežu Frančišku, pripravite tudi sami.

Poiskali smo recept, po katerem si lahko podobno pecivo, kakršnega je predsednica Novakova ponudila papežu Frančišku, pripravite tudi sami.

Madžarska predsednica Katalin Novak pri pripravi tradicionalnega peciva. FOTO: Twitter/Katalin Novak

Slani zvitki ali »sós kifli«

Na Madžarskem večina ljudi za zajtrk izbere kakšen pekovski izdelek, med najbolj priljubljenimi so t. i. slani zvitki ali »sós kifli«. Predvsem pripadniki starejše generacije ob tem drobnem pecivu pogosto pomislijo na stare čase. V 50. in 60. letih prejšnjega stoletja v pekarnah na Madžarskem namreč ni bilo pretirano bogate ponudbe: poleg kruha so običajno ponujali le žemljice in slane zvitke.

Ti so narejeni iz kvašenega testa in oblikovani v tanke paličice ali polmesece. Njihovo testo je čvrsto in obenem prožno. Ko ga ugriznete, mora biti zvitek hrustljav, v notranjosti pa mehak. Za pravo gostoto testa je treba natančno odmeriti vse sestavine.

Slane zvitke običajno uživajo z maslom, včasih pa jih napolnijo s šunko ali rezinami prekajenih klobasic.

Za pripravo slanih zvitkov potrebujete:

  • 700 g bele moke
  • 2 čajni žlički soli
  • 400 ml mlačnega mleka
  • 1 čajno žličko sladkorja
  • 40 g svežega kvasa
  • 50 ml olja
  • 1 čajno žličko kisa
  • sol, kumina ali nariban sir za posip

Iz svežega kvasa, sladkorja in 100 ml mlačnega mleka pripravite kvasec. V veliki skledi odmerite moko. Zmešajte sol in moko, nato dodajte olje, kis, mlačno mleko in nazadnje raztopljeni kvas.

Testo gnetite, dokler ni gladko in elastično. Oblikujte ga v kroglo, skledo pokrijte in jo postavite v topel prostor. Testo naj vzhaja, dokler se ne podvoji.

Ko se testo podvoji, ga razdelite na 12 enakih kroglic. Na pomokanem prtu jih eno za drugo razvaljajte v kvadratno obliko. Kvadrat z valjarjem raztegnite in ga od spodaj zvijte v paličico, lahko ga tudi zavihate v polmesec.

Zvitke položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pustite jih, da vzhajajo, dokler se ne podvojijo.

Pečico segrejte na 220 °C. Zgornje dele zvitkov premažite z vodo ter potresite s soljo in kumino ali z naribanim sirom. V pekač natočite malo vode, da se bodo zvitki pekli v pari.

Pekač potisnite v pečico in zvitke pecite 5 minut, nato zmanjšajte temperaturo na 200 °C in jih pecite 15 minut oziroma dokler ne postanejo zlato-rjavi.

Slani zvitki. FOTO: Twitter/Katalin Novak

Bog žegnaj!


Nalaganje
Nazaj na vrh