Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež madžarskim oblastem: Vaša zgodovina nas uči lepote, bolečine in sprejemanja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 04. 2023 / 14:40
Oznake: Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2023 / 06:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež madžarskim oblastem: Vaša zgodovina nas uči lepote, bolečine in sprejemanja
Papež Frančišek, ob njem pa madžarska predsednica Katalin Novak. FOTO: Vatican Media

Papež madžarskim oblastem: Vaša zgodovina nas uči lepote, bolečine in sprejemanja

Papež Frančišek se je v okviru tridnevnega apostolskega obiska naše vzhodne sosede najprej srečal z madžarskim političnim vrhom. Njegova prva postaja je bila palača Sandor, ki je uradna rezidenca madžarske predsednice. Tam ga je pozdravila častna straža, po himni obeh držav pa je sveti oče med drugim pozdravil predsednico Katalin Novak in premierja Viktorja Orbana.

Po uradni dobrodošlici sta papež in predsednica vstopila v predsedniško palačo, kjer so posneli uradne fotografije, papež pa se je vpisal v častno knjigo države.

Papež je dejal, da na Madžarsko, v deželo bogate zgodovine in kulture, prihaja kot romar in prijatelj. »V Budimpešti, mestu mostov in svetnikov, mislim na vso Evropo in molim, da bi bila enotna in solidarna, da bi bila hiša miru in dobrodošlice.«

Papež med vpisom v častno knjigo. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je po navedbah portala Vatican News nagovoril člane diplomatskega zbora in civilne družbe ter jih spomnil, da sta njihova država in prestolnica prežeti z zgodovino, ki jo zaznamujeta bolečina in lepota, kar je značilno tudi za Kristusov nauk.

Papež med nagovorom predstavnikom državnih oblasti, diplomatskega zbora in civilne družbe. FOTO: Vatican Media

Ko je sveti oče nagovoril udeležence v nekdanjem karmeličanskem samostanu v Budimpešti, je z njimi delil tri misli o prestolnici Budimpešti, mestu zgodovine, mestu mostov in mestu svetnikov, kot se je izrazil.

Mesto zgodovine

Po papeževih besedah je mesto Budimpešta, čeprav je bilo rojeno v miru, »izkusilo tudi brutalne konflikte: od preteklih dob do najnovejših brutalnosti druge svetovne vojne«. Spomnil je, da letos mineva 150 let od združitve treh mest, Budima in Óbude zahodno od Donave ter Pešte na nasprotnem bregu.

Opozoril je, da nas rojstvo te velike prestolnice v osrčju celine vabi k razmisleku o procesu združevanja Evrope, v katerem ima Madžarska ključno vlogo. »V povojnem času je Evropa skupaj z Združenimi narodi utelešala plemenito upanje, da bi se lahko s skupnim prizadevanjem za tesnejšo vez med narodi izognili nadaljnjim konfliktom.«

Po njegovem mnenju je ključno, da evropski duh sledi viziji njegovih ustanoviteljev, »ki so bili državniki, sposobni pogledati dlje od svojega časa, onkraj nacionalnih meja in takojšnjih potreb ter ustvariti oblike diplomacije, ki so bile sposobne prizadevanja za enotnost, ne za zaostrovanje delitev«.

Mesto mostov

Sveti oče je madžarsko prestolnico označil kot mesto mostov. Ko je govoril o 20 okrožjih, ki jih povezujejo mostovi čez Donavo, je papež podčrtal, da je bila tudi Evropa zgrajena za ustvarjanje mostov med narodi. »To zahteva prispevek vseh, ne da bi zmanjšali edinstvenost vsakega.«

Papež je poudaril, »koliko bolje bi bilo zgraditi Evropo /…/, v kateri bi različni narodi tvorili eno samo družino, ki ščiti rast in edinstvenost vsakega od njenih članov«, namesto da bi se osredotočala na ideološko kolonizacijo in nadnacionalizem.

Mostovi, ki združujejo toliko različnih resničnosti, prikazujejo močan element ekumenizma, je nadaljeval papež. »Tukaj živijo različne veroizpovedi brez trenj, ki sodelujejo spoštljivo in konstruktivno.«

Mesto svetnikov

Ko je nazadnje govoril o Budimpešti kot mestu svetnikov, se je papež Frančišek obrnil na lik svetega Štefana, prvega madžarskega kralja, »ki je živel v času, ko so bili evropski kristjani v polnem občestvu«. Sveti oče je opozoril, da »sveti Štefan kaže zgled pristnega krščanskega duha, ko izjavlja, da 'izvajanje ljubezni vodi do najvišje sreče'.« To po papeževih besedah izraža »potrebo po odprtosti do drugih«.

Poudaril je, da so »tisti, ki se razglašajo za kristjane, v družbi pričevalcev vere poklicani k pričevanju in združevanju moči z vsemi pri gojenju človečnosti, ki se zgleduje po evangeliju, to je, da se ljubimo kot bratje in sestre«.

Opozoril je na besede svetega Štefana, ki je svojemu sinu dejal, da tisti, ki pridejo z različnimi jeziki in navadami, 'krasijo deželo'. Podobno »mislimo na Kristusa, ki je navzoč v tolikih naših bratih in sestrah, ki v obupu bežijo pred konflikti, revščino in podnebnimi spremembami«, je dejal papež in dodal, da ta izziv »zahteva odgovor še posebej s strani tistih, ki so Jezusovi sledilci in želijo posnemati zgled pričevalcev evangelija«.

Isten, áldd meg a magyart ali v prevodu Bog blagoslovi ljudi na Madžarskem! (papež Frančišek)

Srečanje s posvečenimi osebami, otroci, revnimi in begunci

Papež se bo v okviru apostolskega obiska srečal s posvečenimi osebami, pastoralnimi sodelavci, z otroki ter revnimi in begunci. Med drugim se bo sestal s predstavniki Grkokatoliške Cerkve, vsak dan pa bo tudi maša, ki bo pritegnila na tisoče vernikov.

Nalaganje
Nazaj na vrh