Zapri
Iskanje

»Gradimo mostove, ne pa zidov«

Roman Globokar
Za vas piše:
Roman Globokar
Objava: 06. 08. 2018 / 11:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2018 / 11:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Gradimo mostove, ne pa zidov«

Teološki etiki iz 80 držav sveta zbrani v Sarajevu.
V Sarajevu je med 26. in 29. julijem potekalo tretje svetovno srečanje teoloških etikov, na katerem se je zbralo 421 udeležencev iz 80 držav. Kar tretjina zbranih je bila ženskega spola in več kot polovica jih je prihajala iz držav v razvoju. Srečanje pod naslovom »Graditi mostove za prihodnost« je organiziralo združenje Katoliška teološka etika v vesoljni Cerkvi (CTEWC) pod vodstvom Jamesa Keenana iz ZDA in Linde Hogan iz Irske. (več v tiskani številki Družine)


Foto: Jan Jans

Udeležence je prijetno presenetilo pozdravno pismo papeža Frančiška, ki je izpostavil, da je potrebno graditi mostove, ne pa zidov: "Tema vašega srečanja nakazuje vizijo, na katero sem se sam pogosto skliceval: "mostovi in ne zidovi". Še vedno jo ponavljam, da bi povsod postali pozorni na to potrebo, ki jo vedno bolj opažamo, čeprav ji včasih nasprotujeta strah in regresija." Papež je še zapisal, da svet potrebuje voditelje, "ki bodo pomagali odkriti in živeti boljši način bivanja na svetu, v katerem so vsi soudeleženi pri skupni usodi. Poklicani smo, da prepoznamo vsako znamenje in uporabimo vso svojo energijo, da bi odstranili zidove, ki razdvajajo, in zgradili mostove bratstva povsod po svetu.« Papež je pozval k prenovi političnega vodenja, ki bo omogočalo dostojno in pravično življenje za vse ljudi na svetu. Enakomerna zastopanost teologov z vseh petih kontinentov je omogočila globalen vpogled in globalno zavest glede perečih etičnih vprašanj v današnjem svetu. Izstopale so tri osrednje teme: okoljska kriza, migracije in kriza političnega vodenja. V iskanju odgovorov je bila izpostavljena nujnost zavzemanja za socialno pravičnost in odpravo krivičnih in grešnih družbenih struktur. Pokazala se je globalna medsebojna prepletenost različnih problemov, saj revščina generira uničevalen odnos do okolja in družbene konflikte, ki pa posledično še bolj povečujejo revščino. Zato je potrebno v dialogu in spoštovanju dostojanstva vsakega človeka graditi bolj pravičen družbeni red in prevzeti odgovornost za dogajanje v globalnem svetu.


Pogled iz Slovenije je poleg Romana Globokarja predstavil še Jan Grošelj, moralnim teologom je govoril o napetosti v odnosu med lokalnim in globalnim skupnim dobrim (foto Jan Jans)

K večji družbeni angažiranosti je kolege pozval glavni organizator srečanja James Keenan: »Tukaj danes moramo začeti na novo, s svežimi močmi in zavestjo o nujnosti, vendar še z večjo zavestjo o številnih talentih, ki so tukaj med nami. Danes, od tega trenutka dalje, moramo rasti, vključevati, biti inovativni in se širiti. Z eno besedo, iti moramo preko sebe.« Udeleženci so se še bolj povezali med seboj, da bi se skupaj zavzemali za pravičnost, mir in integriteto stvarstva na lokalni, nacionalni in globalni ravni. Pogled iz Slovenije sta predstavila Jon Grošelj, ki je pokazal na napetost v odnosu med lokalnim in globalnim skupnim dobrim, in Roman Globokar, ki je govoril o pomenu etike v izobraževanju. Združenje, ki povezuje preko 1.500 katoliških moralnih teologov in družbenih etikov z vsega sveta, bodo v prihodnjih letih vodili Kristin Heyer iz ZDA, Shaji George Kochuthara iz Indije in Andrea Vicini iz Italije.


Govor kardinala Cupicha iz Čikaga (foto Jan Jans)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh