Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grčija: po dveh brodolomih begunskih čolnov smrtne žrtve in pogrešani

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 10. 2022 / 09:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2022 / 09:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Grčija: po dveh brodolomih begunskih čolnov smrtne žrtve in pogrešani
Brodolom begunske ladje na grškem otoku Kythira. FOTO: Vatican Media

Grčija: po dveh brodolomih begunskih čolnov smrtne žrtve in pogrešani

V Egejskem morju je umrlo najmanj 17 ljudi, potem ko se je v bližini otoka Lezbos prevrnil čoln z migranti, po drugem brodolomu ladje pri otoku Kythira pa je veliko oseb še vedno pogrešanih.

Po podatkih grških pomorskih organov je bilo iz mrzlih voda ob Lezbosu rešenih petnajst preživelih, ki so pristojnim povedali, da je bilo na krovu okoli štirideset ljudi, ko se je plovilo začelo potapljati, poroča spletni portal Vatican News. Med žrtvami naj bi bile predvsem mlade Afričanke.

Od januarja 2022 je pri poskusu prečkanja iz Turčije v Evropo umrlo 64 oseb, medtem ko jih je v celotnem lanskem letu umrlo 111.

Ob otoku Kythira na jugu Grčije pa so minulo sredo zvečer rešili najmanj osemdeset oseb, potem ko se je druga ladja potopila in trčila v skale. Preživeli - večinoma iz Irana in Afganistana - so povedali, da je bilo na čolnu približno 95 ljudi. Obe plovili naj bi pripotovali iz sosednje Turčije.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je od januarja 2022 pri poskusu prečkanja iz Turčije v Evropo umrlo 64 oseb, medtem ko jih je v celotnem lanskem letu umrlo 111.

Pot prek Sredozemskega in Egejskega morja v Evropo ostaja ključna trasa za migrante in prosilce za azil.

Pot prek Sredozemskega in Egejskega morja v Evropo ostaja ključna trasa za migrante in prosilce za azil. Nedavni dogodki pa so dodaten opomin za visoka tveganja, še posebej v obdobju, ko na ta območja prihaja zimsko vreme, ki prinaša izjemno nepredvidljive razmere na odprtem morju.

Nalaganje
Nazaj na vrh