Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grmada nad Ortnekom

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 10. 02. 2012 / 09:44
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Grmada nad Ortnekom



Leta 1408 so v naše kraje prvič­ vdrli Turki in opustošili okolico Metlike, komaj sedem let po­zneje pa so se že prikazali pred ljubljanskimi mestnimi vrati. V večjem delu Slovenije so se njihovi vpadi vrstili vse do konca 16. stoletja. Za turškimi konjeniki so ostajala pomendrana polja, po­žgane domačije, oskrunjene cerkve ter ječanje ranjencev in ujetnikov, ki so jih vlekli daleč v tuje kraje. Da bi se lahko ljudje pred vsem tem pravočasno umaknili na varno, so začeli na hribih prižigati opozorilne kresove, in sicer po vrsti od mejnih predelov s Hrvaško proti notranjosti dežele. V verigi vrhov, ki je segala od Vinice preko Kostela, Fridrihštajna nad Kočevjem, Sv. Ane nad Ribnico in Turjaka do Ljubljane, je bila tudi Grmada nad Ortnekom.

Grmada leži v severozahodnem delu Male gore – razpotegnjenega hribovja, ki valovi med Dobrepoljem in Struško dolino na eni strani ter Ribniško dolino na drugi. Nanjo pelje več označenih planinskih poti, komur ni do hoje, pa se lahko skoraj do vrha pripelje z avtom.

Za kratek zimski sprehod v kop­nem ali snegu je zelo primerna pot iz Ortneka, od koder pelje na Grmado tudi asfaltna cesta. Ta se od ceste Ljubljana– Kočevje požene čez potok Zastava in zavije v levo mimo propadajoče Kozlerjeve graščine. Nas pa kažipot na ovinku usmeri desno navkreber proti bližnji hiši. Pred njo prestopimo na kolovoz, ki se zložno vzpenja po senčnem pobočju.

Hoje med drevjem je hitro konec. Svet se nenadoma odpre in pred nami se prikaže vas Velike Poljane, ki jo obdajajo – kot namiguje ime – prostrane travnate poljane. Vas ima okrog 130 prebivalcev, leta 1900 pa jih je imela dvakrat toliko. V njenem spodnjem delu se dviga župnijska cerkev sv. Jožefa, še bolj znamenita pa je s freskami okrašena podružnična cerkev sv. Tomaža, ki stoji ob pokopališču na južnem robu vasi. Ob cesti proti njej (nanjo nas usmeri kažipot sredi vasi), je še ena zanimivost – slikovita kamnita hiša, ki velja za eno najstarejših v teh krajih.

Pri župnijski cerkvi se pridružimo asfaltni cesti, pozneje pa sledimo dobro vidnim kažipotom, ki nas pripeljejo na rob vasi. Kolovoz se počasi odmakne od zadnjih hiš, letala rišejo po nebu bele črte, nam pa pogled uhaja na zahod proti Slemenom, na katerih se skriva tudi Krekova rojstna vas Sv. Gregor. Na razpotju zavijemo v levo in se prek travnatega pobočja vzpnemo do kolovoza. Spredaj zagledamo antenski stolp na Grmadi, ki pa se kmalu znova skrije za robom.

Položen kolovoz nas pri samotni kmetije pripelje do asfaltne ceste, ob kateri stoji kapelica. Iz gozdiča za njo odmeva piskajoči »klii-ii-aa«. Pogled nam radovedno zapleše med drevjem in kmalu obstane na črnem ptiču, ki pleza po deblu. Ta nas seveda tudi opazi in odleti globlje v gozd, kjer se njegovo perje zlije s sencami krošenj. Črna žolna je največja evropska žolna. Je približno tako velika kot vrana in povsem črna, le samec ima rdeče teme.

Za ovinkom prispemo do vasice Vrh pri Poljanah, ki jo sestavljata le dve hiši. Za njo se cesta konča, mi pa se hitro vzpnemo na vrh Grmade, kjer stoji turistični dom. Tam je tudi nekaj igral za otroke in veliko prostora za prijeten počitek.
Čeprav je pot iz Ortneka na Grmado razmeroma kratka, se v mrzlih zimskih dneh nad tem prav nič ne pritožujemo. Spomladi in poleti pa lahko izlet podaljšamo do Planinske koče na Kamen vrhu ali celo do Sv. Ane nad Ribnico.



OSNOVNI PODATKI

Grmada nad Ortnekom (887 m)

Izhodišče: Ortnek.

Dostop: Ko se po cesti Ljubljana– Kočevje pripeljemo v Ortnek, zagledamo na desni strani ceste okrepčevalnico. Za njo nas kažipot vabi k Sv. Gregorju, malo naprej je na levi odcep proti Grmadi in Velikim Poljanam, mi pa nasproti njega zavijemo v desno čez železniško progo. Kmalu prispemo do opuščene trgovine pred skladiščem blagovnih rezerv, kjer lahko na označenem parkirišču pustimo avto.

Višinska razlika: 347 m.

Dolžina vzpona: 1 ura.

Kratek opis poti: Iz Ortneka se po kolovozu vzpnemo na Velike Poljane. Ko nas kažipoti med hišami pripeljejo na rob vasi, nadaljujemo navkreber preko travnikov do asfaltne ceste. Ta se za vasico Vrh pri Poljanah konča, nas pa čaka še čisto kratek vzpon do turističnega doma, ki je odprt ob sobotah in nedeljah med 11. in 17. uro.

Zemljevid: Ljubljana in okolica, 1 : 75.000.

Več informacij:
www.td-grmada.com.

NEDELJSKA MAŠA
V župnijski cerkvi sv. Jožefa na Velikih Poljanah je maša vsako nedeljo ob 10. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh