Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Groba kršitev ustavne pravice državljanov

Objava: 14. 10. 2010 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Groba kršitev ustavne pravice državljanov

Ustavno sodišče naj razveljavi odlok o poimenovanju Titove ulice v Ljubljani, zahtevajo razumniki iz kroga Nove revije.

Kakršno koli poveličevanje in čaščenje Josipa Broza Tita je v nasprotju z vsebino in duhom slovenske ustave in zakonov, v izjavi, ki jo je povzela STA; poudarjajo podpisniki iz kroga Nove revije. Zato ustavno sodišče pozivajo, da v postopku že vložene pobude za oceno ustavnosti razveljavi odlok o poimenovanju Titove ulice v Ljubljani in tega poimenovanja ne dopusti.

Ustavno sodišče naj spoštuje temeljno ustavno listino Slovenije in slovensko ustavo, saj odlok o imenovanju ceste po Titu "grobo krši ustavne pravice državljanov", so podpisniki zapisali v izjavi, ki so jo poslali iz tajništva Nove revije.

Kot navajajo, je Slovenija ob osamosvojitvi sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, v kateri so demokracija, človekove pravice in pravna država konstitutivni temelji države, ki naj spoštuje in v praksi uveljavlja evropska pravna načela in merila.
V preambuli te listine je po njihovih navedbah zapisano, da Socialistična federativna republika Jugoslavija ne deluje kot pravno urejena država in da so se v njej hudo kršile človekove in nacionalne pravice. Kot pojasnjujejo, te navedbe v preambuli med drugim potrjujejo tudi številna odkrita grobišča žrtev povojnih pobojev, številni procesi brez verodostojne pravne argumentacije in postopkov, številna taborišča in delovanje politične policije.

Tito je, kot opozarjajo, preko svojih zaupnikov in ob pomoči celotne partijske tovarišije z represijo in nedemokratičnimi volitvami vzpostavil enostrankarski totalitarni sistem, ki ga je nadzoroval s sebi podrejenim represivnim aparatom. "Brez njegovega neposrednega ukaza ne bi bilo povojnih pobojev, procesov in taborišč. Z njegovimi ukazi so bila zavestno kršena osnovna določila človekovih pravic in pravne države," so zapisali. Od ustavnega sodišča zato pričakujejo, da bo ob 20. obletnici slovenske osamosvojitve branilo temeljne človekove pravice, demokracijo in pravno državo.

Med 51 podpisniki izjave so tudi pisatelj Drago Jančar, nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek, evropski poslanec Lojze Peterle, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ekonomist Ljubo Sirc, predsednik Zbora za republiko Gregor Virant in teolog Ivan Janez Štuhec.

Pobudo za oceno ustavnosti odloka Mestne občine Ljubljana o poimenovanju Titove ceste, ki je začel veljati junija lani, so aprila vložili predstavniki Mlade Slovenije, podmladka NSi. Iz podmladka Nove Slovenije, MSi, so sporočili, da podpirajo izjavo Nove Revije. Pričakujejo, da bo ustavno sodišče "zavarovalo in zaščitilo ljudi, ki so pod povelji Josipa Broza Tita na kakršenkoli način trpeli ter jih je ponovno poimenovanje Titove ceste prizadelo". Kot so zapisali, odločitev ustavnega sodišča pričakujejo v najkrajšem možnem času.

Širše ozadje ustavne pobude smo v Družini predstavili v pogovoru z eno izmed njenih pobudnic, Lidijo Drobnič, ki je preživela strahote ženskega delovnega taborišča Ferdreng na Kočevskem.
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/C175AB50F272CC1BC1257721002D200C?OpenDocument

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh